Dřevěný zahradní nábytek lze ošetřit olejem i lazurou. Bude opět vypadat jako nový

 Rekonstrukce 
24. února 2019 17:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěný zahradní nábytek lze snadno renovovat Depositphotos
S prvními jarními paprsky začne zahrady a terasy opět zaplňovat zahradní nábytek. Pokud máte sestavu ze dřeva, můžete ji svépomocí docela snadno dodat nový lesk. Každý typ dřeva ovšem vyžaduje jinou péči.

Venkovní nábytek ze dřeva vypadá luxusně a dobře splývá s přírodou. Jeho další výhodou je, že jej lze obnovit v případě, že se na něm už podepsal zub času.

Tvrdé dřevo a cizokrajné dřevo

Pokud máte nábytek například z dubu, buku či cizokrajného dřeva, jako je teak nebo maserantduba, doporučují odborníci tento materiál pouze napouštět olejem. Z tvrdých dřev lze lakovat pouze buk. Druhou výjimkou je dub, který lze natřít pouze podlahovým lakem.

Cizokrajné dřevo se doporučuje vždy ošetřit pouze olejem, z důvodu vysokého obsahu třísloviny. V případě, že se rozhodnete i přesto tuto dřevinu ošetřit lazurou, skončí to v drtivé většině popraskáním povrchu a odpadáváním šupin lazury. A to v poměrně krátkém období přibližně tří měsíců. V případě oleje je nutno nábytek dvakrát ročně ošetřit. Poprvé před sezonou a podruhé na konci sezony, jinak dojde k zašednutí.

Měkké dřevo 

Mezi měkké dřevo se řadí například smrk, borovice či modřín. Pro venkovní nábytek z tohoto dřeva je nejlepší možná ochranná vrstva tenkovrstvá lazura. Pokud byste použili silnovrstvou lazuru, při vstávání byste měli často pocit přilepení.

Pokud chcete svůj nábytek odlišit barevným odstínem, není problém. Postupuje se ovšem jinak. Nejdříve se dřevo namoří barevným mořidlem do požadované barvy a po zaschnutí se natře pochozím lakem. Tím docílíte ochranné vrstvy proti nepřízni počasí na dobu sedmi let. Nevýhoda u tohoto postupu je cenová náročnost. Lazury lze používat pouze pro masivní dřevo. Nelze ji použít na dýhu, protože nemá dostatečnou hloubku pro prolnutí do dřeva. Pokud byste na dýhu použili lazuru, znehodnotili byste ji.

Jak se zbavit zašedlého dřeva

Zub času se na venkovním dřevěném nábytku často projeví tím, že dřevo najednou získá nehezký šedý nádech. Poradíme, jak s tím zatočit.

Čistič na dřevo

Jednou z možností, jak dřevo zbavit zašednutí, je čistič na dřevo, který se nanese štětcem a po dobu přibližně hodiny se nechá účinkovat. Pokud by na dřevě zůstaly šedé fleky, je nutné nátěr ještě zopakovat. Jakmile bude vše v pořádku, opláchněte dřevo vodou. Není vůbec žádný problém, když se rozhodnete tak učinit pomocí zahradní hadice nebo vysokotlakého čističe. Před dalším postupem nechejte uschnout ve stínu. O tom, že pomocí wapky lze i očistit fasádu či střechu od holubích exkrementů, jsme psali zde.

Broušení dřeva

Dřevěný nábytek můžete také znovu natřít. Před tím ovšem musíte povrch dřeva jemně zbrousit, dokud neodstraníte zašedlé dřevo. Pokud chcete dále pokračovat lazurou, je nezbytné ošetřit dřevo impregnací proti houbám a škůdcům. Pokud máte nábytek v chráněném závětří, stačí natřít hladké povrchy jednou a v řezu dvakrát. Je nutno brát v potaz umístění nábytku. Umístíte-li nábytek na jihozápad, je důležité natřít nábytek minimálně třikrát.

Jak natřít zahradní nábytek

Když dřevo zbavíte zašedlého povlaku, můžete na takto připravený nábytek nanést štětcem olej nebo lazuru. Přebytečný olej setřete suchým hadříkem. Pokud byste nesetřeli přebytečný olej, může dojít k tvorbě skvrn.

Po prvním natření dřevo takzvaně pustí vlasy. Je nutné tato vlákna strhnout jemným brusným papírem o hrubosti 180. Když tak neučiníte, budou se jednotlivé vlasy trhat a hrozí narušení ochranné lazury.

Po úplném zaschnutí nátěr ještě jednou opakujte. Nyní již bez broušení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve