Pár domácích tipů na čmáranice na zdi nebo nábytku

 Tipy a inspirace 
25. února 2019 10:14 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Stěny bývají mnohem lákavější než papír Pinterest
Také jste našli na zdi umělecká díla vašich dětí? Poradíme, jak odstranit ze stěny a nábytku pastelky, voskovky nebo fixy. Pomůže guma i obyčejný chléb.

Děti kreslení milují. A čím větší prostor pro svá dílka mají, tím je to pro ně lákavější. A tak není divu, že čas od času se "realizují" i na vašich stěnách. Jenomže už si neuvědomí, že stěnu nelze tak snadno vyměnit za čistou jako papír. Ale i tak to není hned na volání malíře. Existuje pár způsobů, kterými jdou dílka odstranit poměrně snadno, aniž by to na zdi zanechalo stopy.

Na pastelky gumou

Pokud se vaše dítko vyřádí na stěně pastelkami, sáhněte po obyčejné gumě. Ta dokáže odstranit malůvky i z lakované dřevotřísky. Jenom pozor, na gumu příliš netlačte, stačí po malůvce pouze lehce přejíždět. Pokud nemáte po ruce gumu, udělejte si roztok z jedlé sody a vlažné vody. Navlhčeným hadříkem pak postižené místo opatrně přetírejte. Klidně tento postup několikrát opakujte.

Zázraky z kuchyně

Možná by vás to ani ve snu nenapadlo, ale dobré odstraňovače čmáranic najdete i ve své kuchyni. Podobně jako guma funguje obyčejný chleba. Udělejte si z jeho měkké části kuličku, kterou budete místo přejíždět do doby, než kresba zmizí. Na barevné čáry na dřevěném nábytku překvapivě velmi dobře funguje majonéza nebo olej, který nanesete na hadřík a skvrnu vyčistíte. 

Zubní pasta na lihovky

S kresbami od voskovek a také od lihovek si skvěle poradí obyčejná zubní pasta. Vezměte si kartáček, na ten vymáčkněte trochu pasty. Do druhé ruky si nachystejte hadřík, který je namočený ve vodě s běžným saponátem a vyrazte do boje. Pasta odstraní nanesenou malbu i z plastového a dřevěného nábytku, ale umí toho ještě mnohem více. Pokud se lihovka dostanete na koženou sedačku nastříkejte na hadřík lak na vlasy a několikrát skvrnu potřete. Lak na vlasy skvěle funguje také na odstranění propisky z nábytku. 

Na pastelky olejem

Pastelky z omyvatelných povrchů pomůže odstranit olej. Můžete si vzít jak klasický stolní a nebo WD 40, kterým se běžně promazávají panty u dveří či oken. Olejem místo na chvíli potřete nebo postříkejte a pak setřete klasickým hadříkem. Zbytek už je na běžném leštícím prostředku.

Vsaďte na Alpu

Mastné pastelky a propisku dostanete ze zdi, podlahy i nábytku lihem či odlakovačem na nehty či dokonce obyčejným octem. Pokud nemáte doma ani jedno, pak sáhněte po Alpě. Před použitím lihu ale na malém málo viditelném místě vyzkoušejte, jak bude na něj váš nábytek reagovat. Na pevný nábytek můžete vyzkoušet také trik s fénem – lehce jím flek zahřejete a rozteklou voskovku pak setřete suchým papírem.

Vodovky i tempery mýdlem

Jestli se vaše dítko realizovalo vodovkama na čalouněnou pohovku, smíchejte sypký prášek na bílé prádlo s pár lžícemi teplé vody. Následně skvrnu vyčistěte houbičkou. Tato směs dobře funguje i na koberce, a to i ty barevné. Na zaschlé skvrny pak zkuste benzín. Nemilou paseku dokáží udělat i tempery. Pokud je skvrna od nich ještě čerstvá, postačí vám horká voda s mýdlem. Na zaschlé skvrny opět použijte alkohol. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve