Využijte sílu tea tree oleje při úklidu i praní. Budete překvapeni, co dokáže

 Tipy a inspirace 
07. září 2019 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tea tree olej se získává z čajovníku Internet
Tea tree olej je asi jeden z nejpoužívanějších esenciálních olejů vůbec. Má totiž nejenom široké využití v kosmetice, ale i v domácnosti. Pár tipů vám představíme.

O tom, že tea tree olej, který se získává z čajovníku, má ve vztahu k našemu zdraví spoustu předností, zřejmě nikdo nepochybuje. Pomáhá s nejrůznějšími kožními nemocemi, desinfikuje rány, zatočí s lupy, uvolní ucpaný nos, zahubí vši. Ale možná jste nevěděli, že ho můžete využít i v domácnosti, jako třeba při úklidu.

Přírodní osvěžovač

Tea tree olej můžete využít jako osvěžovač pro vaše prádlo. Pokud vám tedy vaše prádlo nevoní, použijte tea tree olej a smíchejte jej s pracím prostředkem. Stačí pár kapek a uvidíte, jak bude vaše prádlo nejenom svěže vonět, ale také bude krásně vydesinfikováno. Stejně tak vám krásně provoní i domácnost. Stačí přidat pár kapek do aroma lampy nebo difuzéru. Vzduch se nejenom krásně pročistí, ale zbavíte jej nejrůznějších bakterií, virů a plísní, které v něm kolují. 

Univerzální čistič

Sílu olejíčku můžete využít i při úklidu domácnosti. Vyrobte si univerzální čistič, který vám krásně vyčistí všechny omyvatelné povrchy a rovněž je zbaví bakterií. Navíc ušetříte peníze i místo za pořizování a skladování několika nejrůznějších čisticích prostředků. Smíchejte 2 šálky horké vody s půlkou šálku octa a přidejte 10 kapek olejíčku. Směs nalijte do láhve s rozprašovačem a můžete začít s úklidem. 

Zatočí se zápachem z bot

Zápachající obuv trápí nejenom muže, ale mnohdy i ženy. Různé spreje do bot ale stojí nemalé peníze. Nicméně vyrobit si můžete i domácí pohlcovač zápachu, jehož základem je právě tea tree olej. Smíchejte si 5 lžic jedlé sody a 5 kapek tea tree oleje. A voňavý pytlíček můžete rovněž využít jako osvěžovač do šatníku nebo odpadkového koše. Další tipy, jak se zbavit nepříjemného zápachu v domě, jsme psali zde.

Desinfekce nářadí

Máte doma posilovací nářadí? I to je potřeba čas od času vydesinfikovat a vyčistit. Opět si smíchejte 2 šálky horké vody s 10 kapkami tea tree oleje, ale místo octu přidejte pár kapek eukalyptového olejíčku. Směsí ošetřujte sportovní náčiní pravidelně. 

Vana jako nová

Pokud se potýkáte doma s vodním kamenem a usazeninami, které se vám tvoří na vaně nebo umyvadle, sáhněte po domácím přípravku z tea tree oleje. Smíchejte 3/4 šálku sody s 1/4 šálku tekutého mýdla a 1 lžící vody. K tomu přidejte 15 kapek tea tree oleje a trochu octa. Touto směsí vydrhněte vanu nebo umyvadlo. Uvidíte, že bude nejenom jako nová, ale díky desinfekčním účinkům tea tree oleje nemají šanci ani nejrůznější plísně, které se v koupelnách často objevují.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve