Problém s obložením oblé plochy může pomoci vyřešit mozaika

 Interier 
26. října 2017 08:18 / Marie Popelková
  2
📷
8 fotografií v galerii
S mozaikou se dá doslova kouzlit. Na výběr jsou nejen skleněné, ale i třeba kovové, dřevěné nebo fotografické. Shutterstock
Obklady se nejčastějí v českých domácnostech objevují v koupelnách a kuchyních. V posledních letech je módní trend použít více formátů v jedné místnosti i kombinovat hladké a reliéfní povrchy. Skvělým doplňkem, který vypadá hezky a ještě je praktický, je také mozaika. Dají se pomocí ní mimo jiné snadno obložit oblé hrany.

Použijete-li více formátů v jedné místnosti, oceníte praktické i estetické výhody kombinace. Velký formát zajistí celistvost a elegantní vzhled, mozaika plochu příjemně osvěží, navíc s ní zvládnete bez problému obložit oblé hrany a niky. Velkou výhodou mozaiky je i to, že snad žádný jiný typ obkladu nemá takovou výdrž odolávat nejrůznějším módním trendům.

Právě proto, že se mozaikou dají obložit oblé plochy, oblíbili si ji už stavitelé v dávné historii, kdy našla hojné uplatnění na stěnách a klenbách bazilik a byzantských chrámů.

V současné době je už technologie výroby mozaiky na takové úrovni, že si můžete vybírat z mnoha variací netradičních mozaikových tvarů. Nemusí jít jen o čtverce nebo obdélníky, ale i třeba kruhy nebo květy. I díky své nápaditosti může mozaika najít místo nejen tradičně v koupelně nebo kuchyni, ale i v jakékoliv další místnosti.

Na výběr je také několik materiálů. Mohou být glazované keramické, slinuté, kovové, kamenné i skleněné.

Pokud chcete ušetřit a vytvořit si mozaiku sami, můžete. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Využití mozaiky

Mozaiku lze uplatnit všude tam, kde jsou oblé plochy. Ideální využití je při obložení van, sprchových koutů, kuchyňských linek, bazénů a saun.

Výrobci totiž pamatují i na to, že někdo může zatoužit po mozaice venku, takže jsou, podobně jako u běžných obkladů, k dostání i mrazuvzdorné mozaiky speciálně určené pro venkovní využití.

Mozaika skleněná

Skleněná mozaika je mozaika z litého skla, která se vyrábí v různých formátech. Lze si vybrat ze široké škály barev a povrchových úprav, např. perleťový lesk. Právě mozaiky s perletí dodají každému prostoru nádech luxusu.

Způsob použití - převážně interiér, ideální pro bazény.

Mozaika keramická

Keramická mozaika je mozaika z keramických materiálů s glazovaným nebo slinutým povrchem.

Způsob použití - interiér i exteriér.

Mozaika kamenná

Kamenná mozaika může být štípaná i řezaná. Rozdíl je ve způsobu zpracování a v estetickém dojmu. Štípaná mozaika je mozaika rustikální, nepravidelná. Zatímco řezaná mozaika má pravidelné tvary a tím působí dokonaleji. U obou typů mozaiky pak lze zvolit povrch matný nebo leštěný.

Způsob použití - interiér, obklad i dlažba.

Mozaika cihlová

Mozaika cihlová je mozaika řezaná z cihelných pásků. Barevnost a formáty jsou dané barvou základu.

Způsob použití - interiér, obklad.

Mozaika kovová

K dostání jsou také kovové mozaiky, které jsou vyráběny z nerezi, mědi, či hliníku. Uplatnění tato mozaika nalezne jako obklad do interiérů. Nejsou však vhodné pro trvalý styk s vodou (nehodí se např. do bazénů). A vhodné není ani použití kovové mozaiky na podlahy, kde by mohlo snadno dojít k poškození jejich povrchu poškrábáním nebo promáčknutím.

Mozaiky fotografické

Pokud toužíte po něčem opravdu originálním, můžete si pořídit i fotografickou mozaiku. Jde o zakázkovou výrobu. Fotografické reprodukce obrázků jsou odolné proti UV záření a mají speciální povrchovou úpravu. Obraz je přenesen na skleněnou mozaiku.

Způsob použití - jako obklad stěn, nikoli jako dlažba.

Mozaiky umělecké

K dostání jsou také umělecké mozaiky, které jsou skutečným uměleckým dílem. Jsou vyráběny ručně za použití několika různých druhů skleněné mozaiky. Každý kousek mozaiky je ručně řezán tak, aby dokonale zapadl do reprodukce vybraného uměleckého díla.

Způsob použití - interiér, obklad stěn.

Mozaika dřevěná

Velice netradičním designovým prvkem jsou dřevěné mozaiky. Ty se vyrábí buď z kokosového nebo teakového dřeva. Vhodné jsou zejména do interiérů a prostor s nízkou vzdušnou vlhkostí. Ale při správné údržbě a impregnaci je můžete mít například i v kuchyni či koupelně.

Práce s mozaikou

Mozaika může být vytvořena z mnoha materiálů pravidelných i nepravidelných tvarů. V dnešní době se ale už nemusíte trápit s nalepováním jednotlivých kousků tmelu, ani vás nezaskočí rozdílná výška nebo nepravidelnost tvarů, pokud to nebude přímo vaším záměrem. Moderní mozaiky jsou často velkoformátové, o síle pouhých několika milimetrů a lepené na síti, takže docílíte naprosto přesné pokládky s minimální spárou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve