Jednoduché rady, jak mít doma nadčasový interiér

 Interier 
25. října 2017 08:59 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Výhodou nadčasového interiéru je, že se vám hned tak neokouká Internet
Každý interiér postupem času zestárne a ztratí na atraktivitě. Pokud chcete, aby se vám váš byt za pár let neokoukal, pokuste se do něj vkomponovat nadčasový design.

Nadčasový interiér se obvykle vyznačuje elegancí, snoubí se v něm moderní styl s historií. Hlavními rysy jsou kvalita, dokonalost provedení a vkus. Za některé kousky možná utratíte více peněz, ale investice se vám obvykle vyplatí. Promyšlená investice a pár tipů může totiž váš domov snadno posunout k bytu, který bude trendy i v budoucnu.

Pět kroků k nadčasovému interiéru

Nadčasovému interiéru sluší tlumené barvy. Do klidových místností, jako je ložnice, volte jemné barvy v odstínu šedé, fialkové nebo světle modré. Místnosti, které chcete zútulnit, vymalujte béžovou, oříškovou nebo aktuálním hitem – růžovou barvou. Vkusně zařízenému interiéru dají vyniknout přírodní materiály, dřevo nebo kámen zkrátka nikdy nezklamou. A jak docílit nadčasového designu?

1. Zbavte se zbytečností

Zamyslete se nad tím, co ve vašem bytě opravdu potřebujete. Co využíváte každý den, týden nebo alespoň měsíc? Pokud o tom budete takto přemýšlet, snadno oddělíte nepotřebné vybavení, které je pro vás zbytečné a zabírá pouze místo, a nahradíte ho užitečnějšími věcmi.

2. Luxusní doplňky

Zlatá barva je barvou luxusu. Již dávno neplatí, že všechny předměty zlaté barvy musí být jednoznačně ze zlata. Pokud se vám zlatá líbí, nebojte se přinést domů zlaté sošky nebo vázy. Výborně budou ladit se zlatými rámy obrazů, zrcadel nebo rámečky na fotografie. Do elegantního interiéru se hodí třpyt a kovové odlesky.

Dokonalými doplňky jsou svítidla. Výjimečně se zde bude vyjímat lustr historický, nejlépe několikaramenný. Dobrou volbou jsou rovněž svítidla z foukaného opálového skla. Světlo dokreslí každý interiér, proto se nespokojte pouze s centrálním světlem. Vkusně působí prosvícené skříňky nebo malá nástěnná svítidla osvěcující konkrétní předmět.

Ani váš byt nemusí zůstat roky statický. Nezapomeňte na to, že některé věci se dají využívat na více způsobů. Ponechte si otevřené možnosti i v dekoru vašeho bydlení.

3. Výběr nábytku

Moderní nábytek jednoduchého tvaru skvěle vynikne doplněním o historický solitér. Nemusíme si lámat hlavu, z jakého období vybraný kousek pochází ani jaká je jeho skutečná hodnota. Důležité je, aby do interiéru vkusně zapadal a vytvořil tak dojem jedinečnosti.

Zamýšlejte se i nad tím, jak který kousek můžete použít. Třeba komoda může dobře posloužit jako odkládací stolek v hale, noční nebo toaletní stolek. Stejně tak váš pracovní stůl můžete proměnit v jídelní a naopak. A co třeba stylové židle? Třeba se vám časem budou hodit na místo nočních stolků, nebo jako podstavec pod květiny. Neomezujte své vědomí.

4. Kombinujte

Nebojte se kombinovat zdánlivě neslučitelné prvky, protože právě nteriér založený na kontrastech má tendenci stát se nadčasovým. Klidně kombinujte jednoduché pěkné kusy nábytku se špičkovým designem, protože v jeho přítomnosti se i ten jednodušší prvek posune do sféry designu a nadčasovosti. Vybírejte však s citem.

5. S extravagancí opatrně

Pokud se chcete postupně dopracovat k interiéru odolávajícímu času, ale nechcete se vzdát módní vlny, která si vás získala, kombinujte. Kombinujte módní trendy, které snadno vyměníte, s kusy, které by měly tvořit neutrální základ.

Pokud jste se přesto zamilovali do něčeho extravagantnějšího nebo barevně odvážnějšího, vyberte si alespoň jednodušší tvar. Například pohovka s výrazným barevným potahem, ale jednoduchého tvaru, se dá snadno překrýt novým potahem, když vás ten předešlý začne nudit. Novým potahem ji můžete povýšit na nadčasový kus nábytku.

Nadčasový design se netýká jen nábytku a doplňků, ale třeba i podlah. O nadčasových podlahách jsme psali zde.

Ukázkami nadčasového interiéru se můžete inspirovat v naší fotogalerii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47