Údržba skleněných dveří nemusí být tak náročná, jak se na první pohled může zdát

 Interier 
28. prosince 2018 09:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skleněné dveře dodají interiéru nádech luxusu Internet
Hodně lidí odrazuje od pořízení skleněných interiérových dveří obava z jejich složité údržby. Jenže to je velká škoda. Když totiž víte, jak skleněné dveře vyčistit, není to žádná věda. A výhody, které skleněné dveře nabízejí, za trochu námahy rozhodně stojí.

Prosklené dveře vypadají skvěle, ať už si pořídíte celoskleněné, s neprůhledným sklem či jen s malými skleněnými dekorativními díly.

Asi největší výhodou a nejčastějším důvodem, proč si lidé prosklené dveře do domácnosti pořizují, je fakt, že prosvětlí prostory vašeho domu nebo bytu. Oceníte to například v pracovně, v kuchyni, v obývacím pokoji či v jídelně.

Nejčastějí mýty

Lidé si často myslí, že s prosklenými dveřmi automaticky přichází ztráta soukromí. Nemusí to být pravda. Vyrábějí se totiž prosklené dveře s neprůhlednými mléčnými skly, s kouřovými skly nebo alespoň s takovými skly, přes které lze vidět jen rozmazané obrysy.

Obávat se nemusíte ani vyššího hluku. Prosklené interiérové dveře mají totiž podobné protihlukové vlastnosti jako klasické dveře, příliš si v tomto ohledu tedy nepohoršíte.

Najdou se i tací, které od pořízení skleněných dveří odradí strach z toho, že jde o příliš křehký materiál. U prosklených dveří se však používá velmi tvrdé sklo, které má do křehkosti daleko. Dobře v interiéru vypadá i grafosklo, o kterém jsme pali zde.

Jak je to s údržbou

Skleněné pokojové dveře také v mnohých vyvolávají obavy z jejich náročné údržby. Strach ale rozhodně není na místě, a to ani v případě, že si pořídíte dveře s pískovaným sklem. Když se budete řídit našimi radami, budete mít i pískované sklo vyčištěné za pár minut.

Ať už máte dveře z jakéhokoliv skla, vystačíte si s horkou vodou a utěrkou z mikrovlákna, která zachytí špínu i bakterie. Do vody můžete přidat některý z přípravků na mytí skel, a potom lešticím přípravkem sklo pokojových dveří pěkně nablýskat. Když bude leštěnka obsahovat alkohol, ulehčíte si práci a efekt bude stát za to.

Správná údržba pískovaného skla

Pískované sklo interiérových dveří umývejte pouze čistou teplou vodou. V případě většího znečištění lze použít jen velmi malé množství běžně používaného prostředku na nádobí. Voda ale nesmí nikdy výrazně pěnit.

Sklo myjte vždy s minimálním množstvím vody. Když použijete vody moc, bude sklo bytových dveří dlouho schnout a vytvoří se na něm mapy. Pokud používáte hadřík, volte takový, který nepouští barvu ani vlákna. Ideální je utěrka z mikrovlákna, popřípadě houbička bez drsného padu.

Sklo s pískováním umývejte celoplošně, a to i tehdy, pokud je znečištěná pouze malá část. Jakmile budete s čištěním u konce, skleněné dveře vždy otřete do sucha.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod