Vánoce jsou ideální čas a příležitost ke zlepšení ekologického chování

 Tipy a inspirace 
19. prosince 2018 16:42 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste vybrat dárky s dobrým vlivem na životní prostředí Shutterstock
Vánoce jsou svátky, kdy se odhodláváme koupit druhým i dárky, které bychom si jindy odepřeli. Proč tedy nevyužít příležitost a nekoupit něco, co opravdu životnímu prostředí pomůže.

Každý člověk svým životem nějakým způsobem zatěžuje životní prostředí. To je přirozené. Ale je chyba, aby tato stopa byla příliš veliká. Přitom můžeme i drobnými zásahy udělat mnoho pro to, abychom naši osobní zátěž zmenšili. Státy řeší velké znečišťovatele. My můžeme řešit své jednání.

Stromeček v kontejneru

Konečně se také rozhoupejte a kupte vánoční stromek v kontejneru. Ne snad, že by nám mělo být stromků z prořezů či přímo plantáží vánočních stromků líto. Ale stromek, který dále poroste, bude mít jistě větší význam pro životní prostředí než strom na jedno použití. Strom v kontejneru zpříjemní posezení na vašem balkonu nebo se stane později ozdobou vaší zahrady.

Vaření

Hodně energie můžete ušetřit vhodnou volbou nádobí. Ušetříte jednak vy sami, ale současně ochráníte přírodu. Asi nejvýraznější úsporou v kuchyni pro ty, kdo připravují často teplé pokrmy, je jednoznačně tlakový hrnec. Zkracuje dobu přípravy pokrmu na třetinu času. Ušetříte tudíž dvě třetiny energie potřebné na přípravu, což už je znát.

Vyplatit se nemusí jen tlakový hrnec. Pro mnoho lidí může úsporu času i peněz znamenat hrnec s tepelně velmi dobře vodivým dnem, s kterým nebudete ztrácet čas a peníze, než se sám ohřeje, ale který pošle teplo velmi rychle přímo do pokrmu. Záleží ovšem, co od vaření čekáte. Někteří zase dávají přednost dovaření pokrmů ve vypnutém hrnci díky naakumulovanému teplu.

Úsporné spotřebiče

Další oblastí, kde můžete ušetřit vy i životní prostředí, je pořízení úsporných spotřebičů. Místo klasických žárovek nakupte LED světla. Vynechte zářivky, už nejsou vůbec moderní a jsou ekologicky nebezpečné. Kupte si úspornější pračku, myčku či sušičku. Budete mít radost vy i vaši blízcí.

Pořiďte nový počítač

Jestliže dosud používáte na všechno jen velký stolní počítač, možná je vhodná chvíle pro nákup úsporného notebooku. Obdarovaný bude mít radost z nového zařízení, ale spotřeba bude mnohem nižší. Pro určité činnosti je i méně výkonný notebook zcela dostačující.

Izolace

Mnozí by asi nepovažovali jako hezký vánoční dárek, kdyby dostali poukaz na nová okna či zateplení domu. Ale už pěkný balíček s kvalitním závěsem, který omezí pronikání chladu do místnosti, může být velmi atraktivní, a přitom vás finančně nezruinuje. V některých domácnostech hodně řeší i polštářky do oken.

Solární energie

Inspirujícím dárkem může být nějaký šikovný panel na solární energii. Můžete koupit třeba skládací, který se dá jednoduše přenášet v batohu. Můžete pořídit panel kombinovaný s powerbankou. Můžete ale také koupit větší panel k montáži zvenčí a dodávat pomocí něho energii pro váš notebook.

Třídění odpadů

Třídění odpadů je jistě potřebná činnost. Aby se vám lépe třídilo, hodí se mít doma pěkné koše na tříděný odpad. Takové, které budou nejen dobře vypadat, ale budou taky stoprocentně funkční. Pro ty, kdo nemají kompost na zahradě, se vyplatí vermikompostér. Máte-li kompost, nezapomínejte dodržovat pravidla pro ukládání bioodpadu, která si přečtete třeba v zajímavém článku zde.

A nezapomínejte, že už dávno se netřídí zbylé odpady jen na papír, plasty a sklo. Zvlášť by se měly odevzdávat krabice od nápojů, zvlášť plechovky, a ještě úplně jinou kapitolou jsou použité baterie a nefunkční zářivky. Tyto ekologické hrozby je třeba odevzdávat na sběrné dvory do zvláštních oddělení. Zářivky obsahují rtuť a baterie zase mnoho dalších nebezpečných chemikálií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve