Neotřelé grafosklo dodá každému interiéru punc jedinečnosti

 Interier 
30. listopadu 2018 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sklo s grafikou vypadá v interiéru působivě Internet
Sklo je pro bytové designery velmi oblíbeným materiálem. Dodá místnosti lehkost, vzdušnost a také ji prosvětlí. A pokud si potrpíte na originálních kouscích, pořiďte si domů grafosklo.

Sklo může mít mnoho podob. Může být čiré, pískované, mléčné, gravírované, tónované, lakované a nebo si můžete pořídit sklo s grafikou neboli grafosklo.

Neotřelé grafosklo

Jde v podstatě o systém jednoho nebo dvou skel vždy v kombinaci se speciální bezpečnostní fólií a dekorem. Dekorem je myšlena fólie s libovolnou grafikou či fotografie.

Sklo s grafikou v sobě může mít ale také zalaminovanou látku, barevné fólie, vzorované papíry, přírodniny, plátky dýhy, plechu atd. Laminace probíhá ve speciální peci za vysokých teplot, kde k sobě celý skleněný sendvič s dekory pevně přilne. Skleněný obal dokonale ochrání vnitřní dekor, a proto je tento typ skla vhodný k použití do vlhka i tepla.

Široký záběr použití

Grafosklo nalezne v interiéru široké uplatnění – díky němu lze interiér důvtipně propojit pomocí několika zajímavých prvků, například prostřednictvím celoskleněného obkladu stěn včetně meziprostoru u kuchyňské linky, dveří otočných, posuvných po stěně, ale i do stavebního pouzdra či celoskleněné stěny. Tím ale jeho využití zdaleka nekončí. Z grafoskla můžete mít také skleněnou desku konferenčního nebo jídelního stolu, výplň skleněného zábradlí nebo balustrády. Pro jmenované interiérové prvky se samozřejmě mění tloušťka skleněných tabulí.

Důležitá je síla skla

Například celoskleněné stěny vyžadují vzhledem k větším rozměrům skla tloušťku dílčích tabulí minimálně 5 mm, tedy celková síla sendviče ve skle začíná na 10 mm. Pro obklady kuchyňských linek je vhodné jednovrstvé sklo o síle 5 mm. Pokud se někdo rozhodne využít grafosklo k ozvláštnění skleněných výplní nerezového zábradlí, sklo bude mít tloušťku 8,76, 10,76, 12,76 nebo 16,76 mm. Maximální velikost skleněné desky, kterou výrobní technologie umožňuje, je až 1,45 × 2,8 metru. 

Bezpečnost

Grafosklo je vyrobeno z kaleného skla, které je díky svému zpracování až pětkrát odolnější vůči bočnímu nárazu. A pokud by přece jen došlo k jeho rozbití, nerozláme se na střepy s ostrými hranami, ale na drobné neostré úlomky. Navíc speciální vnitřní bezpečnostní fólie pak sklu nedovolí, aby se v případě rozbití vysypalo.

Díky kalení a obsažené bezpečnostní fólii je tak grafosklo standardním způsobem naprosto nerozbitným materiálem.

Údržba není složitá

Údržba grafoskla je stejná jako údržba každé jiné čiré skleněné plochy. Protože se jedná o tzv. sendvičové sklo (grafika nebo fotografie je zatavena mezi dvěma skly), není třeba se bát, že byste dekor umyli či jinak poškodili. Jednoduchou údržbu oceníte hlavně v kuchyni – protože jde o hladkou plochu, odpadá čištění spár nebo různých výstupků. O tom, jak opravit škaredé spáry,jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008