Tyto rostliny vydrží vše. Nevadí jim stín a ani nepravidelná zálivka

 Interier 
19. ledna 2020 11:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rostliny dokáží každou kancelář zútulnit a vyčistit v ní vzduch Depositphotos
Že do kanceláře nepatří květiny? Omyl. Představíme vám druhy, kterým nevadí stín a ani nepravidelná zálivka.

Je dokázáno, že rostliny čistí vzduch a zvyšují jeho vlhkost, absorbují škodlivé látky, tlumí hluk, odbourávají podráždění očí i bolest hlavy, v neposlední řadě mají relaxační a estetické účinky. Takže pokud trávíte většinu dne v kanceláři, neměly by květiny ve vaší místnosti rozhodně chybět. 

Chamedorea sličná 

Říká se jí také horská palma nebo oštěpuška nádherná. Pochází z lesů Jižní Ameriky, takže je milovnicí polostínu. Snese i nižší teploty, přes léto kolem 20 °C, v zimě i nižší. Tato rostlina kvete bez ohledu na roční dobu světle žlutými kvítky. Ty je však lepší odstranit, protože rostlinu poměrně dost vysilují. Co se týče zálivky, má ráda vlhčí zeminu a vyhovuje jí i rosení. Dávejte si však pozor na přelití, protože by mohlo dojít k uhnívání kořenů.

Potos 

Tuto pokojovku zná asi každý. Je to popínavá a neuvěřitelně rychle rostoucí liána, která se dokáže přizpůsobit snad každému prostředí, tedy velmi snadno i kanceláři. Má raději světlejší místo, ale nesnáší průvan. Přes léto jí vyhovuje teplota okolo 20 °C, v zimě snese i 10 – 13 °C. Potos stačí zalévat jednou za tři dny, či ve chvíli, kdy mu vyschne substrát.

Sanseviera 

Její název zní sice trochu tajuplně, ale věřte, že jde o velice známou pokojovku, které se říká tchynin jazyk. Je to ideální společnice do kanceláře, protože vydrží i bez zálivky dobu dovolených. Tchynin jazyk můžete umístit jak na přímé slunce, tak i do stínu. Rostlina sice vykvétá, ale jeho nevýrazný květ není ničím zajímavý. Je světle žlutý, bílý až nazelenalý a drobný. Květenství zastavuje růst listové růžice, ale rostliny žijí ještě dlouho po odkvětu.

Ledviník ztepilý 

Milujete-li kapradinu, pak je pro vás ideální volbou ledviník ztepilý. Pochází z tropických oblastí Asie a Nového Zélandu. Nedělá jí problém ani umělé kancelářské světlo a dokonce jí nevadí být i v místnosti bez oken, například v koupelně. Tam můžete mít i další rostliny, o nichž jsme psali zde. Ledviník roste velmi rychle a někdy dokáže během jednoho roku dokonce zdvojnásobit svoji velikost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod