Využijte prostor pod šikmým stropem do posledního centimetru

 Interier 
13. ledna 2020 10:43 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ani šikmina pod střechou nemusí být hluchým místem Pinterest
Podkroví má své obrovské kouzlo. Ať už jde o viditelné trámy, střešní okna nebo šikmé stropy. Jenže právě šikmé stropy mohou pro někoho představovat problém, protože neví, jak prostor pod nimi využít. Není to zas tak složité, stačí se jen trochu zamyslet.

Šikmé stropy jsou mnohými vnímány jako slabina, prtože jste kvůli nim ochuzeni o několik metrů, kde se vzpřímená postava zkrátka nevejde. Jenže v nižším prostoru nemusíte hned stát, existuje několik možností, jak tento handicap využít ve svůj prospěch.

Relaxační lůžko

Místo pod šikminou se vyloženě nabízí k instalaci postele. Jenže úplně ideální řešení to není. Jednak dospělému člověku může dělat problém vstávání (může se třeba uhodit do hlavy), někomu zase vadí poněkud stísněnější prostor. Pokud ale v místě vytvoříte jen příležitostné lůžko, které čas od času využiijete třeba k přečtení knížky nebo relaxaci, neměl by to být problém.

Hrací koutek

Pokud máte doma děti, je prostor pod šikminou ideálním místem pro jejich malé království. Vzhledem k jejich výšce nehrozí, že si způsobí nějaký úraz nechtěným uhozením do hlavy. Místo pod šikminou lze využít různým způsobem - například zde můžete vytvořit policový systém pro plastové boxy, do kterých si schovají všechny své hračky, ale můžete jim zde postavit i šatní skříň. Tu ostatně můžete využít i vy, ale děti k ní budou mít lepší přístup.

Úložné prostory

Úložných prostor není nikdy dost, takže prostor pod šikmou střechou lze využít i pro nejrůznější skříně, komody a police. Podle toho, kam je umístíte, mohou být vyšší, ale i nižší a hlubší. Pokud vám vadí, že se budete muset k úložnému prostoru ohýbat, využijte jej třeba k odkládání sezonních věcí, ať už jde o oblečení, boty nebo třeba vánoční ozdoby.

Knihovna

Jestliže jste vášnivý čtenář a máte doma obrovské množství knih, lze prostor pod šikminou proměnit i v praktickou knihovnu. Buď knihám věnujete veškerý prostor, nebo dáte knihy až nad sestavu skříní, záleží to jen čistě na vás.

Pracovna

Ideální volbou využití šikmého prostoru je vytvoření pracovny. Obzvlášť v místě pod oknem, díky kterému budete mít při práci dostatečné denní světlo. Nízký sešikmený prostor vás při sezení nebude omezovat a ideálně vysoký stůl se sem bude vyloženě hodit. Navíc pracovní či studijní prostor pod šikmým stropem působí útulně a příjemně.

Nábytek na míru

Ať už zvolíte využití prostoru pod šikminou jakkoliv, zřejmě budete muset nechat vyrobit nábytek na míru. Jen málokdy se podaří sehnat v obchodě takový kousek, který bude do vašeho atypického prostoru perfektně sedět. A také nezapomeňte na dobré osvětlení, ať tmavost koutu ještě neprohloubíte. O mnohých úskalích, která s sebou podkrovní byt přináší, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?