Digestoř bychom měli čistit pravidelně. Jinak hrozí vyhoření kuchyně

 Interier 
10. ledna 2020 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čistá digestoř není jen estetickou záležitostí Depositphotos
Digestoř bývá obvykle místem, které mnozí lidé při úklidu poněkud opomíjejí. Přitom čistá digestoř nejen lépe vypadá, ale hlavně je bezpečnější. Pokud totiž necháte tento spotřebič umaštěný, hrozí v krajním případě i vznik požáru.

Pokud byste dodržovali doporučení výrobců digestoří, měli byste z ní veškerou mastnotu a další špínu odstranit alespoň jednou za měsíc. Poradíme vám, jak digestoř udržovat v čistotě a které přípravky nejlépe zabírají.

Nerezový povrch

Pokud potřebujete vyčistit nerezové části digestoře, vemte si do ruky jemný hadřík namočený v čisticím prostředku určeným na nerez a povrch jím jemně stírejte. Odstraníte tak mastnotu a všechny nečistoty.

Čistý povrch potom přeleštěte prostředkem s obsahem parafínu, který utvoří neviditelný film odolný proti otiskům prstů a opětovnému usazování prachu. Nepoužívejte čističe pro údržbu nerezových dřezů a vodovodních baterií. Stejně tak vynechte prostředky s obsahem chloru a dalších agresivních látek.

Mřížka

Jak vyčistit mřížku digestoře, když je mastná a zanesená? Stačí ji sundat, ponořit do teplé vody a umýt klasickým saponátem na mytí nádobí. Na větší špínu spolehlivě zabere pěna nebo sprej k čištění trouby nebo jedlá soda. Po umytí mřížku vysušte a nasaďte zpět na místo.

Čištění filtrů

Očistu si zaslouží také filtry.

Tukový filtr (kovový)

Asi 1× za měsíc jej umyjte ve dřezu nebo myčce při krátkém programu s nízkou teplotou. Stačí zatáhnout za držadlo a vyjmout. Pokud mytím zmatní, nic se neděje. Po usušení vraťte zpět opačným způsobem.

Filtr s aktivním uhlím

Myjte přibližně 1× za měsíc (dle četnosti vaření) v myčce při nejvyšší teplotě běžným mycím prostředkem pro myčky. Perte pouze filtr bez dalšího nádobí. Po umytí jej usušte v elektrické troubě při 100 °C po dobu 10 minut, aby došlo k jeho opětovné aktivaci. Filtr s aktivním uhlím měňte každé tři roky.

Klasický uhlíkový filtr

Jak vyčistit uhlíkový filtr? Myjte jej cca jednou za 2 až 4 měsíce buď ručně v teplé vodě, nebo v myčce na teplotu cca 65 °C. Nedávejte k němu žádné nádobí.

Čištění filtru digestoře jedlou sodou

Na zaschlou mastnotu dobře funguje pytlík jedlé sody rozpuštěný v horké vodě. Ponořte filtr do vody a nechte působit, než bude čistý. Jedlou sodou snadno vyčistíte i mastnou mřížku. O dalších vychytávkách, jak vyčistit i extrémně špinavou digestoř, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky