Solná lampa nejen zkrášlí interiér, ale také pomůže vašemu zdraví

 Interier 
06. ledna 2020 15:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Solné lampy se hodí do každého bytu Depositphotos
Solné lampy mají mnoho příznivců. Vypadají totiž v každém interiéru dobře a ještě mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jsou k dostání v různých barvách a každá na člověka působí trochu jinak.

Solná lampa je v podstatě krystal, který funguje jako přírodní ionizátor, který blahodárně působí na lidské zdraví, pozitivně ovlivňuje psychiku, zlepšuje spánek a celkově v bytě ozdravuje ovzduší. Je vyrobená ze solných krystalů pocházejících z podhůří Himaláje. Solný kámen se většinou ponechává přírodní, nahrubo opracovaný a neleštěný, ale na trhu najdete i solné lampy leštěné.

Různé přísady přírodních nerostů a minerálů způsobují zbarvení těchto solných krystalů do mnoha odstínů, což solným lampám dodává jejich osobitý účinek. Přírodní přísady například železa, manganu, kalcitu či hořčíku zbarvují tyto krystaly do nádherných žlutých, oranžových, červených až tmavě červených nebo šedých odstínů.

Doplněk, který léčí

Solná lampa vyrobená z himalájského solného krystalu přirozeně uvolňuje do okolí záporně nabité ionty, a tím doslova ozdravuje klima v místnosti, ve které je umístěná. Po zahřátí lampy žárovkou nebo svíčkou je tato ionizace vzduchu ještě silnější, neboť dochází k intenzivnějšímu odpařování vlhkosti plné minerálů soli a do ovzduší se tak dostává ještě vyšší koncentrace záporně nabitých iontů.

Solné lampy uvolňují dýchací cesty a pomáhají při akutních i chronických respiračních onemocněních, ulevují při alergii. Ovzduší obohacené o minerály soli a záporně nabité ionty je prospěšné i pro lidi s ekzémy a má pozitivní vliv také na látkovou výměnu, krevní tlak a imunitu. Lampy pomáhají snižovat i psychické napětí a odbourávat stres. V ložici se zase postarají o klidný a spokojený spánek.

Kam je vhodné lampu umístit

V podstatě neexistuje místo, kde by solná lampa nemohla být. Každému pokoji přinese něco pozitivního.

Obývací pokoj i kuchyně

Jelikož má solná lampa schopnost eliminovat elektrosmog z domácí techniky, odvede vám v obývacím pokoji kus dobré práce. Lampu můžete postavit nejen k televizoru, ale i třeba poblíž počítače, mobilu, mikrovlnné trouby nebo klimatizace. V kuchyni navíc solná lampa podpoří vaše trávení a zlepší chuť k jídlu, zvýší i pocit rodinné soudržnosti a pohody.

Dětský pokoj

Své místo může mít solná lampa i v dětském pokoji. Vašim malým ratolestem dopřeje spokojený a klidný spánek a ve tmě poslouží jako orientační světlo pro pocit bezpečí a klidu.

Ložnice

Příjemné a měkké světlo solné lampy zklidňuje a harmonizuje mysl a má až očistné účinky na lidskou psychiku. Skvěle se tak solná lampa hodí i do ložnice.

Zvolte správnou velikost

Velikost solné lampy vybírejte podle rozlohy místnosti, ve které ji chcete mít umístěnou. Samozřejmě platí, čím větší solná lampa (nebo také, čím více solných lamp), tím větší měrou bude vzduch prosycen blahodárným léčivým ozónem. Pokud tedy očekáváte od lampy intenzivní léčebný účinek, volte ty největší solné lampy, nebo si pořiďte více menších solných lamp, které přispějí i k zútulnění prostoru.

Pro místnost o rozměru 5 až 10 m² je vhodná lampa o váze 1 až 3 kilogramy, v pokoji velkém 11 až 15 m² je dobré mít lampu o váze 4 až 6 kilogramů. Do prostoru o ploše 16 až 20 m² se hodí lampa o váze 7 až 10 kilogramů a pokud si chcete pořídit lampu do pokoje o rozloze 20 až 30 m², je dobré zde mít lampu vážící 11 až 25 kilogramů.

Důležitá je i barva

Solné lampy najdete v různých barvách a odstínech a jejich volba je u většiny lidí intuitivní záležitostí. Nicméně podle chromoterapie (terapie barev) má každá barva světla jiné aktivizující účinky na lidský organismus, což vám může pomoci při cílenějším a efektivnějším výběru.

  • Bílá barva – působí všestranně, je pročisťující. Doporučuje se při dýchacích potížích, alergiích, bolestech hlavy. Podporuje koncentraci a pomáhá lidem pracujícím hlavou, studujícím a přemýšlejícím.
  • Žlutá barva – navozuje hřejivý pocit. Je vhodná při zažívacích potížích, podporuje ledviny a játra.
  • Oranžová barva – navozuje uvolnění, relaxaci, pohodu. Pomáhá při depresích, navrací chuť k životu.
  • Červená barva – dodává energii, má stimulační účinky, podporuje kreativitu, je vhodná při problémech s krevním oběhem, zlepšuje činnost orgánů, tvorbu červených krvinek.
  • Růžová barva – barva něžná, romantická, vhodná pro zklidnění emocí.
  • Hnědá barva – vhodná pro snílky, drží je při zemi.
  • Šedá barva – vzácné tmavě šedé solné lampy (nazývané též černé) působí svým tmavším světlem víc tlumeně než jiné lampy. Jsou nejlepší do ložnice, kde nechcete mnoho světla. Svým teplým, měkkým žárem pomohou uvolnit atmosféru v ložnici a zmírní úzkost a napětí.

Udržujte lampu v čistotě

Na solnou lampu či svícen se usazuje prach jako na každou jinou dekoraci umístěnou v bytě, a proto je potřeba ji čas od času prachu zbavit. Můžete k tomu použít vysavač s jemným štětinovým nástavcem nebo lampu můžete otřít vlhkým hadříkem. Nezapomeňte před každým čištěním vytáhnout lampu ze zástrčky. O dalších přírodních trendech, které vám v bytě pomohou nalézt klid, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod