Rozdíly mezi vintage a retro interiérem

 Interier 
05. ledna 2020 14:53 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vintage a retro rozhodně není to samé Depositphotos
Retro se těší stále větší oblibě, a to i v interiérech. Vintage styl bydlení zase oslovuje nejen milovníky starých časů. Přitom retro a vintage rozhodně nejsou to samé, jak si mnozí možná myslí.

Rozdíl mezi vintage stylem a retro stylem rozhodně je. Vintage se vyznačuje především vysokou kvalitou, jde tedy především o slavné a kvalitní kusy nábytku. K retro stylu zase mohou naopak patřit i některé dobové nepopulární věci jako třeba staré papírové tapety z paneláku.

Vintage nábytek

Vintage nábytek by tak měl mít nějakou historii, i když byl jistě už repasován. Může se tedy klidně jednat o zámecký typ nábytku, nebo naopak třeba o mnohem mladší kusy z vily Tugendhat, jež jsou v naprosto jiném stylu.

Pro milovníky vintage stylu je tak například nezbytné, aby měli doma nějakou  viktoriánskou jídelní sestavu, starý příborník nebo kredenc.

Něco takového si ale samozřejmě nemůže každý dovolit, a tak poslouží stylová replika, kterých je na trhu opravdu dostatek. I repliky mohou být navíc vysoce kvalitní a vůbec není ostuda si je pořídit.

Retro styl

Retro styl je pro změnu všechen ostatní nábytek, který svojí kvalitou nedosahuje na vintage styl, přesto svým vzhledem odkazuje na doby dávno minulé.

Může vypadat jako nábytek ze zlatých osmdesátek, ale většinou se jedná o soudobou repliku, mnohdy s vlivem dnešního designu. Designéři tak většinou ve svých návrzích mixují to nejlepší z dob minulých a ze současnosti s notnou dávkou minimalismu. Dále čtěte: Zařiďte si byt ve skandinávském stylu. Budete blíže přírodě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve