Pěstujte si doma pokojové rostliny, které vám pomohou udržet v kondici pleť i zdraví

 Interier 
11. prosince 2019 13:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mnoho pokojovek vám může být k užitku Depositphotos
Pokud při péči o pleť i své zdraví rádi využíváte darů přírody, možná vás nadchne pěstovat si doma rostliny, které to zastanou. První pomoc tak budete mít vždy doslova na dosah ruky.

Rostliny, které mají léčivé účinky a ještě dokáží podpořit vaši krásu, navíc i dobře vypadají, takže vám v bytě udělají spoustu parády.

Heřmánek

Heřmánek pravý je jednoletka, o které se říká, že roste bujně jako plevel. Výhodou je, že semínka můžete zasít kdykoliv – klidně hned teď. Velmi drobná semena zasejte mělce a při klíčení rostlinkám dopřejte dostatek světla a vody. Až se oteplí, dejte truhlík s rostlinkami třeba na balkon.

Z heřmánku sbírejte květy na čaj. Obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají zpomalovat stárnutí pleti. Čaj používejte také:

  • Proti nespavosti. Uklidní vás, utiší kašel a zmírňuje nachlazení. Vy se díky čaji dobře vyspíte a vaše pleť bude po plnohodnotné noční regeneraci svěží a odpočatá.
  • Na ranky. Odvar z heřmánku pomáhá urychlovat hojení vnějších i vnitřních ranek. Účinný je i při obyčejném vyplachování úst – podporuje krásné dásně a zuby.
  • Na vlasy. Heřmánek vlasy mírně vysušuje a dává jim zlatavý odstín. Jednoduše si vlasy po umytí smočte ve vychlazeném heřmánkovém odvaru.

Heřmánkový čaj má sytě zlatou barvu. Především při aplikaci na vlasy pamatujte na to, že může změnit jejich odstín.

Aloe vera

Aloe vera je africká trvalka, která se používá při léčení i jako složka kosmetiky. Je to sukulent, takže vám může vzhledově připomínat kaktus. Aloe pěstujte u okna na jižní straně, ale pozor na přímé sluneční paprsky – ty rostlině v létě nesvědčí.

Rostlině se daří v lehčí hlíně smíchané s dvěma hrstmi písku. Se zaléváním opatrně – aloe vera uchovává vláhu v tuhých listech, takže se nenechte zmást sušší zeminou. Ideální je ponořit květináč s kořeny jednou za dva týdny do odstáté vody a nechat substrát, aby do sebe za asi 10 minut nasákl vodu.

Z aloe využijete listy. Tekutina z listu vám pomůže s hojením:

  • ranek
  • štípanců od hmyzu
  • odřenin
  • malých popálenin
  • kožních nemocí jako akné nebo ekzém

Aloe vera je zvyklé na suché a teplé podnebí. Proto rostlinu nepřelévejte – vodu efektivně schraňuje v listech a připravuje se tak na období sucha, kterým musí čelit ve své domovině.

Tea tree

Slyšeli jste někdy název kajeput střídavolistý? Jde o český název pro tea tree neboli také čajovníkový strom.

Strom dosahuje výšky až 5,4 metru. Docílit takového rozměru se vám ale pravděpodobně nepovede. V zimě by v našich podmínkách zmrzl, takže je potřeba pěstovat tea tree ve velkém květináči, který na zimu přestěhujete dovnitř.

Jak napovídá název, lístky čajového stromu se používají také k přípravě čaje. Už australští domorodci ale dokázali využívat vysoký antiseptický účinek – neboli schopnost snižovat riziko infekce.

Tea tree olej se lisuje z lístků. Vy ale můžete doma použít nezpracované lístky nebo i kůru k ošetření:

  • poranění a odřenin
  • kožních problémů
  • plísňových onemocnění kůže a nehtů
  • parodontózy, aftů a oparů

Tea tree se skvěle hodí i na vlasy. Když děti přinesou lísteček, že se ve škole objevily vši, stačí preventivně přidat pár kapek tea tree oleje do šamponu.

Ve volné přírodě je kajeput vysoký strom. Voní po citrusech a ve skutečnosti je příbuzný s myrtami a eukalypty, nikoliv čajovníky.

Dracéna

Nenápadná dracéna vám velmi dobře vyčistí vzduch. Můžete si vybrat ze čtyřicítky druhů této sytě zelené rostliny, která má nejraději světlé místo bez přímého slunce. Ale pozor – dracéna se nehodí do domácností se psy či kočkami. Pro zvířata je rostlina toxická.

Na člověka má ale velmi dobrý vliv. Dracéna odstraňuje ze vzduchu škodlivé látky:

  • benzen
  • formaldehyd
  • trichlorethylen
  • xylen

Tyto látky se do vzduchu dostávají například z elektrospotřebičů, nátěrů na stěnách, koberců či lepidel.

Tlustice

Snadné pěstování i rozmnožování, možnost tvarovat exotické bonsaje nebo nechat rostlinu jen tak růst - to vše je pro tlustici typické. V českých domácnostech se tlustice pěstuje už více než 150 let.

Velkou výhodou tlustice je, že ji bez problémů zvládnou i začátečníci. Klidně totiž snese suchý vzduch, nepravidelnou zálivku, plné slunce na okně i polostín. Takže s ní můžete jakkoliv experimentovat.

Šťávu z listů využijete při tlumení bolesti po:

  • výronu kotníku
  • řezných ranách
  • modřinách
  • vředech
  • popáleninách

Šťáva se používá také proti bolesti způsobené artrózou a artritidou. Při bolestech v krku se kloktá roztok šťávy s vodou.

Výhodou tlustice je, že ji můžete tvarovat a zaštipovat. Kmínek sílí a za pár let začne rostlinka vypadat jako miniaturní stromek. O tom, že má tlustice údajně vliv i na přísun peněz do domácnosti, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve