Co za kuchyňskou linku? Místo klasických obkladů vsaďte na kamenný koberec

 Interier 
28. listopadu 2019 13:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kamenný koberec je odolný a vydrží dlouhé roky Pinterest
Kuchyňskou linku netvoří jenom skříňky, ale také stěna za ní. Ta by měla být odolná a snadno udržovatelná. Co místo klasických obkladů zvolit kamenný koberec? Má celou řadu výhod.

Co dát za linku? To je otázka, s níž se trápí nejeden pár při zařizování kuchyně. Stěna za linkou totiž musí být odolná vůči znečištěním od olejů, výparům z vaření a také skvrnám. S tím se pojí nenáročná údržba a snadná čistitelnost. Zároveň musí být povrch v okolí sporáku odolný vůči zvýšené teplotě a také vůči zvýšené vlhkosti v okolí dřezu.

Ne jenom kachličky

Jako obklad se nejčastěji používá klasická keramická dlažba, umělý či přirodní kámen a sklo. V posledních letech se stal velice oblíbený kamenný koberec. Hlavní předností je jeho bezespárovost, navíc jde o povrch, který neklouže a díky své jedinečné kamínkové struktuře krásně vypadá. Obrovská výhoda tohoto materiálu je také ta, že jej lze aplikovat na oblé hrany, což usnadňuje pokládku a eliminuje tzv. prořez, s nímž je třeba počítat při pokládce u klasických obkladů.

Překryjete staré

Další nespornou výhodou kamenného koberce je fakt, že jej můžete pokládat na původní podlahu. Odpadá vám tak veškeré další práce spojené s vytrháváním dlažby, parket nebo plovoučky. Jedinou podmínkou je, aby původní povrch nebyl nijak poškozený. Navíc pokládku obvykle zvládne i méně zručný kutil sám s pomocí videonávodu.

Dobře vybrat 

Pokud se rozhodnete, že si koberec aplikujete sami, je potřeba si vybrat správnou směs. Zatímco u venkovní pokládky se upřednostňují kamínkové směsi, které propouští vodu, v interiérech je tomu naopak. Pro vnitřní prostory se používá hladká uzavřená struktura, která je voděvzdorná a snadno se čistí. Kromě toho si můžete přikoupit také tzv. plnič pórů, který strukturu dokonale vyplní a povrch uzavře. Asi jedinou nevýhodou interiérových kamenných koberců je fakt, že právě kvůli hydroizolaci nebo plniči pórů je vyšší i jeho cena. Nicméně žvotnost takového kamenného koberce se pohybuje v řádu desítek let. A pokud máte rádi skutečně netradiční a moderní materiály, vsaďte na 3D podlahu. Více o ní jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve