Semiš v interiéru. Při jeho údržbě je nutné dodržet předepsané postupy

 Interier 
09. listopadu 2019 13:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Semišový nábytek je hezký, ale hůř se čistí Pinterest
Ze semiše nemusí být jen boty nebo bunda, ale i nábytek. Jde o materiál, který je jemný a hebký na omak a vyrábějí se z něj například sedací soupravy, lenošky a semiš se objevuje i na židlích nebo na dekoračních polštářích. Jeho velkou nevýhodou je, že se snadno ušpiní. Když ale víte, jak na to, snadno se skvrn zbavíte.

Semišem se obecně nazývá broušená kůže s jemnějším či hrubším vlasem. Záleží na tom, je-li broušená z líce, nebo z rubu. Kůže broušená z líce se nazývá nubuk, je mnohem jemnější, ale mnohem hůře se čistí. Velur je kůže broušená z rubu, je proto hrubší, ale na druhou stranu ji snáze vyčistíte.

V interiéru působí výrobky ze semiše velmi luxusně, ale s údržbou je to o něco horší. Pokud nechcete povrch nenávratně zničit, je třeba dodržet předepsané postupy. Jinak vám mohou zůstat jen oči pro pláč.

Vhodné a nevhodné pomůcky

V prvé řadě si musíte ujasnit, které pomůcky při čištění semiše použít a na které naopak rovnou zapomenout, protože byste jimi semiš zničili.

Vhodní pomocníci:

  • impregnační sprej
  • speciální čistič na přírodní nebo umělý semiš
  • mýdlový roztok
  • gumový kartáč nebo houba s hrubým povrchem
  • vysavač

Nevhodní pomocníci:

  • ostré předměty
  • hrubé kartáče
  • brusné papíry

Impregnace semiše

Nubuku i veluru nejvíce škodí voda, prach a mastnota. Proto hned po nákupu ošetřete čalouněný nábytek vhodnou ochranou, než dojde k jeho nechtěnému zašpinění. Vhodné jsou impregnační spreje na bázi teflonu, které vytvoří na povrchu usně spolehlivou ochrannou vrstvu, ale zároveň umožní potahu „dýchat“. Po jejich použití se nestane, že by se nedopatřením vylitá tekutina vsákla do pórů, ale steče pryč jako po skle.

Semišové čalounění může po nástřiku změnit odstín barvy, proto sprej nejprve vyzkoušejte na místě, které není vidět. Až po jeho zaschnutí (nejlépe po 24 hodinách) a zkontrolování ošetřeného místa se rozhodněte, jestli budete pokračovat na celé ploše. Podle návodu výrobce pak ošetření pravidelně opakujte, protože impregnace se časem stává neúčinnou.

Čištění pravého semiše

Pro běžnou údržbu semišového čalounění použijte speciální gumový kartáč. Pomocí něj se zbavíte prachu a nečistot a zároveň obnovíte drhnutý vlas. Místo kartáče postačí i houba s hrubou strukturou, nemá ale tak dobré vlastnosti. Při použití jakéhokoliv přípravku či nástroje na údržbu semiše si vždy dobře prostudujte návod na jejich použití.

Na odstranění skvrn, které se vpijí do polstrování, si raději zavolejte odbornou firmu. Domácím čištěním metodou pokus – omyl můžete čalounění ještě více poškodit. Dávejte si pozor také na umístění nábytku potaženého semišem v místnosti. Pokud na něj bude dopadat přímé sluneční světlo, exponované části zanedlouho vyblednou a sedačka se znehodnotí.

Čištění umělého semiše

Umělý semiš (známý také jako alcantara) vyčistíte podobně jako pravý semiš, jen použijte speciální přípravky určené na umělý semiš. Veškeré nečistoty odstraňte vysavačem (použijte mírné sání) nebo jemným kartáčkem dříve, než se zanesou do látky. Všechny skvrny čistěte okamžitě, jinak bude čištění mnohem obtížnější. Rozlité tekutiny odsajte bílým bavlněným hadříkem, papírovým ubrouskem nebo houbou. Pevnou nebo polotekutou látku vytřete.

Většinu skvrn vyčistíte bílým hadříkem navlhčeným ve vlažné vodě, mýdlovým roztokem nebo speciálním čističem. U mokrého čištění dávejte pozor na to, abyste nepromáčeli textilii. Po čištění nechte čalounění důkladně vyschnout. Větší skvrny raději nechte na odborníkovi. O tom, jak vyčistit staré skvny na čalounění, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve