Plánujete kuchyň? Toto jsou nejčastější chyby

 Interier 
24. října 2019 10:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Budoucí kuchyň je potřeba dobře promyslet Depositphotos
Skládat novou kuchyni někdy připomíná tak trochu puzzle. Všechny její části musejí do sebe perfektně zapadat, jinak nebude kuchyně jako celek fungovat. Vyvarujte se tedy těchto největších chyb.

Je zcela jedno, zda chcete mít kuchyňskou linku do tvaru L, U, G nebo I. Klíčem k úspěchu je správné využití prostoru a ergonomické rozdělení jednotlivých zón. Pokud si ujasníte tyto hlavní body, pak se vám během chvilky podaří novou podobu kuchyně hravě sestavit, a hlavně v ní budete vždy spokojeni. Vyvarujte se proto těchto nejčastějších chyb.

Seřazené zóny

Prostor v kuchyni si při plánování rozdělte na zóny, a to na 2 pracovní, skladovací, odkládací a varnou. Jde o to, abyste plynule přecházeli od jedné činnosti ke druhé, aniž byste museli zbytečně pobíhat po kuchyni. Proto si pamatujte následující pořadí jednotlivých částí (směrem zprava do leva):

  • Skladovací - ten zahrnuje lednici, mrazák a potravinovou či jinou skříň pro skladování potravin.
  • Pracovní - jde o volný prostor, který slouží k ruční přípravě jídla.
  • Mycí - jde o dřez s odkapávačem, případně myčku.
  • Pracovní - druhý volný prostor, který odděluje umyvadlo a sporák.
  • Varná - v ní je umístěna varná deska, trouba, digestoř.
  • Odkládací - prostor za varnou deskou pro snadnou manipulaci s nádobím.

Nevhodní sousedé

Asi nejčastějším prohřeškem při rozvržení kuchyně je umístění lednice hned vedle trouby či sporáku. Pokud stojí vedle sebe, chlad a horko na sebe vzájemně působí. Výsledkem je vyšší spotřeba energie, a také menší účinnost varné desky a trouby. Pokud nemáte jinou možnost, dejte si mezi tyto spotřebiče speciální izolaci. To se samozřejmě netýká vestavných spotřebičů, které od sebe odděluje deska korpusu.

Myčka moc daleko

Při plánování kuchyně si rovněž dávejte pozor, jak máte daleko myčku od dřezu. Oba tyto spotřebiče by měly být umístěny co nejblíže u sebe, ideálně pod pracovní deskou vlevo nebo vpravo od dřezu. Díky tomu můžete opláchnuté nádobí rychle vkládat do myčky, aniž byste zaneřádili celou kuchyni.

Linka tak akorát

Výška pracovní desky je rovněž důležitá. Ta by měla být tak vysoko, že když nad ni dáte ruce do pravého úhlu, vaše dlaně by měly být zhruba 15 cm nad deskou. Pokud byste desku měli příliš vysoko, nebo naopak příliš nízko, bude se vám pracovat nepohodlně a z každého vaření vás budou bolet ruce, případně i záda.

Nedostatek prostoru

Kuchyni byste si měli rozvrhnout tak, aby se vám do ní vešlo veškeré vybavení, které máte doma nebo si jej hodláte pořídit. Není nic horšího, než když máte málo úložného prostoru, z něhož vám trčí hrnce a další kuchyňské předměty, anebo naopak místa zející prázdnotou. Před koupí kuchyně si proto sepište všechno vybavení, které budete do skříní ukládat. Pak si vytvořte plánek budoucí kuchyně a už předem si rozvrhněte, kde budete mít umístěny konkrétní věci. 

Málo světla

Dovedete si představit, že byste krájeli potraviny po tmě? Přesně takto můžete dopadnout, pokud zapomente nasvětlit linku. Světlo by mělo být umístěno nejenom uprostřed místnosti, ale právě také v okolí kuchyňské linky. Zpravidla stačí jeden panel osvětlující pracovní a mycí zónu a druhé světlo umístěné v digestoři, které osvětlí varnou zónu. O tématu, jak správně nasvětlit kuchyň, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008