Nejčastější chyby při zařizování ložnice. Nedělejte je také

 Interier 
06. října 2019 10:03 / Eva Vogelová
  1
📷
9 fotografií v galerii
V ložnici s výraznými barvami se špatně usíná Depositphotos
Po náročném dni stráveném v práci, ve škole či starostí o rodinu nepochybně toužíte po vydatném odpočinku. Usnete poměrně rychle, ale ráno se probudíte s pocitem, že vás někdo přetáhl koštětem? Možná jste si špatně uspořádali a zařídili ložnici. V čem konkrétně jste udělali chybu?

Pokud máte pravidelný spánkový režim a spíte zhruba osm hodin denně, strávíte v posteli jednu třetinu svého života. Hodně lidí bere ložnici jen jako místo, kde přespí, ale jde o nejdůležitější prostor v domě. Nabíráte v něm energii na další den, takže je důležité, abyste se v něm cítili dobře.

Umístili jste postel na špatné místo

Pokud se vám špatně spí, může to být kvůli špatnému umístění postele. Rozhodně by neměla stát v blízkosti okna, protože k vám bude dopadat světlo, které vás může ze spánku i vzbudit. Když nemáte dobře utěsněná okna, může na vás vanout nepříjemný průvan a uslyšíte různé zvuky.

Okolo postele byste měli mít prostor, jinak si můžete připadat stísněně. Někteří lidé si ani nepořizují postel, ale spí na matraci. Pokud nejste ve finanční tísni, postel si raději opravdu kupte. Pokud je matrace nad zemí, nedostává s k ní vlhkost.

Nevlastníte kvalitní matraci

Kvalita matrace je velmi důležitá. Pokud máte doma nějakou levnou a nekvalitní, nemůžete se divit, že vás po probuzení bolí záda. Neměla by být příliš tvrdá ani měkká. Zvolte si střední tvrdost. Měli byste myslet na to, že každá matrace má maximální životnost zhruba deset let. Některá se může proležet i dříve, takže ji budete muset vyměnit třeba po pěti letech.

V ložnici máte spoustu nábytku

V ložnici by mělo být nábytku pouze minimálně. Pokud jste ho tam nastěhovali hodně, může to ve vás navozovat pocit stísněnosti. K tomu, aby se vám dobře spalo, potřebujete volný prostor, kde nebudou velké skříně a další věci. Stačí, abyste v ložnici měli postel a světlou skříň, která nepůsobí robustním dojmem.

V místnosti dominují výrazné barvy

Možná preferujete zdi namalované výraznými barvami. Křiklavé odstíny však působí negativně na lidskou psychiku. Možná se vám kvůli nim špatně spí, aniž byste si to uvědomovali.

Pro ideální spánek je bílá barva, ale pokud lpíte na barevných odstínech, přemalujte si ložnici barvami, které dobře působí na psychiku. Odstíny modré a zelené mají uklidňující efekt. Chladná modrá barva může působit teple, ale musíte vědět, s čím ji zkombinovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008