Není pekáč jako pekáč. Poradíme, na co dbát při jeho výběru

 Interier 
22. září 2019 09:20 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pekáče jsou všestranným kuchyňským pomocníkem Depositphotos
Pekáč je nezbytnou součástí každé kuchyně. Díky této jediné kuchyňské nádobě totiž připravíte koláč nebo oběd či večeři pro celou rodinu. Nicméně i pekáčů je celá řada a druhů. Co byste měli před výběrem zvážit?

Všestrannost pekáčů spočívá v tom, že jídlo je v nich rovnoměrně a pozvolna propečené, takže si zachová větší šťavnatost a chuť. Na trhu se dá koupit celá řada pekáčů různých tvarů i materiálů. Pokud se chystáte si do své domácnosti pořídit nějaký nový, je potřeba zvážit několik parametrů.

Podle tvaru

Kulatý, hranatý, oválny či srdcovitý? Tvar pekáče vždy souvisí s tím, nač jej chcete nejvíce používat. První dva zmíněné tvary jsou vlastně takovou klasikou. Dají se v nich upéct kompletní jídla, samotné maso a hodí se i na dezerty. Kulatý se zase výborně hodí na pečení drůbeže, ale také na zapékání zeleniny a různých směsí. Oválné pekáčky se využívají pro pečení či smažení ryb. Vždy raději vybírejte modely s drážkovaným dnem, které pomáhají optimální cirkulaci páry a zabrání připalování a přichycení ingrediencí. Srdcovité pekáče jsou ideální v případě, že si často pochutnáváte na pečené drůbeži. Jeho specifický tvar zaručí, že kuře nebo kachna budou nádherně šťavnaté i s křupavou kůrkou. 

Volba materiálu

Při výběru materiálů zvažte, zda je pro vás prioritou snadná údržba, manipulace, nízká hmotnost, odolnost či nerozbitnost. Chybu určitě neuděláte, pokud sáhnete po smaltu. Jde o lehký a poměrně odolný materiál. Skleněné pekáče jsou vyráběné ze žáruvzdorného skla. Jsou však poměrně těžké a i manipulace s nimi nebývá zrovna jednoduchá.  
Porcelánové a keramické mají při správném zacházení dlouhou životnost. Je však potřeba mít na paměti, že se nesmí pokládat na dno trouby, ale na mřížku a stejně tak je nutné dávat studený pekáč do studené trouby, jinak by mohl prasknout.

Římské hrnce jsou velice oblíbené. Vyrábějí se ze speciální pálené hlíny. Nádobí dokáže uchovat potřebnou vlhkost, jídla se pečou téměř bez tuku. Nerezové pekáče jsou praktické z hlediska nízké hmotnosti, nicméně mají tendenci se přichytávat. Proto je na místě investovat do opravdu kvalitního celonerezového modelu. V obchodech můžete také sehnat pekáče litinové, smaltové, hliníkové či titanové. Jde o materiály, které zaručují zdravé vaření bez tuku a  jsou bezproblémové na údržbu. Pro ty, co mají rádi luxus, budou ideální volbou měděné pekáče. Měď se bleskově zahřívá a výborně vede teplo.

A co teflon?

To, co by vás při výběru pekáče mělo rovněž zajímat, je skladba vašich pomůcek pro vaření. Například na takový teflon totiž nelze používat kovové nástroje. K přilnutí vrstvy teflonu k podkladu se používá dosud plně neprozkoumaná perfluoroktanová kyselina. Ta se během vysokých teplot a zvláště při poškození může uvolňovat a kontaminovat potraviny. Vliv těchto látek na lidské zdraví ale zatím není dostatečně prozkoumán. Proto k míchání používejte dřevěné nebo plastové pomůcky a pánve vystavujte teplotě maximálne 260 °C. Teflon je potřeba čistit jemnou houbičkou. Další vychytávky, jak správně čistit určité druhy materiálů, jsme psali zde. Jakmile se naruší povrch, měli byste přestat nádobí používat a ekologicky ho zlikvidovat.

Víko nebo poklice

Spousta pekáčů se již nyní prodává s víkem nebo poklicemi. Díky nim totiž zůstává pokrm šťavnatý a není potřeba používat žádný tuk. Většina polic se navíc dá snadno využít jako menší samostatné nádoby pro pečení. Vychytávkou jsou grilovací víka. Ta jsou opatřena výstupky, které umožňují grilování masa nebo zeleniny. A zajímavým doplňkem tvoří také rošty. Ty jsou ideální pro pečení na páře nebo je lze využít jako mělký pekáč či pánev na smažení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod