Také žaluzie potřebují alespoň základní péči, aby dobře sloužily. Víte, jak se o ně starat?

 Interier 
20. srpna 2019 08:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žaluzie chrání domov před sluncem i zraky sousedů Depositphotos
Asi už jen stěží dneska najdeme v bytovém či rodinném domě okna, která nejsou opatřena vnitřními žaluziemi. Jejich funkce je nejen estetická, ale také velmi praktická. A zvlášť v horkém létě jejich přítomnost dokážeme ocenit.

I tyto rolety však potřebují alespoň minimální péči, aby vám sloužily mnoho let.

Stínění od slunce i sousedů

Ať už jsou v oknech nainstalovány horizontální či vertikální žaluzie, mají jasně daný úkol: zabránit slunečním paprskům vyhřívat místnosti, a také ochránit soukromí majitelů domu či bytu před zvídavými zraky sousedů. Jejich každodenní pravidelné užívání je však logicky vystavuje vysokému zatížení, proto je dobré dodržovat několik rad, jak se o žaluzie starat, abyste prodloužili jejich životnost.

Horizontální provedení

Horizontální interiérové žaluzie jsou zatím stále nejvyhledávanějším stínícím prostředkem, a to nejen proto, že jsou nejméně náročné na údržbu. Ta v podstatě spočívá v občasném otření lamel žaluzií od prachu a drobných nečistot.

K tomu je dobré používat jemný hadřík či prachový mop, ale nemusíte se bát ani vysavače se speciálním nástavcem. Důležité je přetočit žaluzie do jedné polohy, očistit je, a to stejné udělat i v poloze opačné. Buďte však při každém přetáčení lamel opatrní, abyste si je rychlými a zbrklými pohyby nezničili. To samé platí také v případě vysouvání žaluzií nahoru či jejich spouštění dolů.

Vertikální žaluzie

Péče o vertikální žaluzie je sice o něco málo složitější než v případě horizontální varianty, ale ani tak nevyžaduje žádnou speciální zručnost. Vertikální žaluzie se skládají z hliníkového profilu, na kterém jsou zavěšeny lamely. I tady jde v podstatě o bezúdržbovou variantu, kdy je stačí jen jednou za čas otřít od prachu, a nezapomenout přitom ani na hliníkový profil.

Vzhledem k rozmanitosti materiálů, z kterých jsou lamely vyráběny, je vhodné dodržovat návod na čistění od výrobce a omývat je s větší obezřetností. Některé typy jsou vhodné pro praní v pračce, jiné vyžadují pouze šetrnou ruční práci, aby se vám nepotrhaly nebo jinak neponičily. Jejich pořízení není nejlevnější záležitostí, proto bez rozmyslu žádné kroky nečiňte.

Pokud se vám náhodou podaří žaluzie poškodit, neklesejte ihned na mysli. Některé závady zvládnete opravit i sami. Inspiraci najdete třeba v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod