Léto láká k výmalbě pokojů. Jak postupovat, abyste později nelitovali?

 Interier 
31. července 2019 17:43 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udělejte pár kroků, aby vaše práce nepřišla vniveč Depositphotos
Teplé letní počasí mnohé domácí kutily doslova nabudí k tomu, že by se pustili do domácích činností, do nichž se jim během roku příliš nechce. Jednou z nich je také malování pokojů, jelikož právě současné teploty zaručují, že půjde práce pěkně od ruky a bude dobře a rychle zasychat.

Než se však pustíte do aplikace nátěru podle vaší nálady, nejprve jednotlivé zdi důkladně prověřte, aby vám nakonec nezbyly oči pro pláč.

Důležitá je historie vašich zdí

Jako první je třeba otestovat podklad, na který chcete novou barvu nanášet. Není to nic složitého, bude vám stačit namočený malířský váleček. Udělejte s ním pár tahů po zdi a sledujte, co se bude dít. Pokud se vám nátěr přichytí na váleček, máme pro vás špatnou zprávu: zeď budete muset oškrábat.

K tomu vám nejprve pomůže obyčejná školní houba, malířská štětka nebo klidně onen váleček. Vybranou pomůcku namočte a důkladně s ní navlhčete zdi, které máte v plánu malovat. Jakmile budete mít tento krok hotový, vezměte ideálně malířskou škrabku a pusťte se do práce. Myslete však na to, že musíte odstranit opravdu všechny vrstvy.

Plíseň a jiné pohromy

Pokud máte hotovo, měli byste vyspravit trhliny či nerovnosti, aby se vám nezačala nová malba časem odlupovat. Ideálně si pořiďte tmel, jehož použití je jednoduché a dobře se s ním pracuje. Současně také překontrolujte, zda se někde na stěně neobjevuje plíseň.

Pokud ano, nastříkejte místo kvalitními přípravky, abyste měli jistotu, že se vám nezačne pod malbou rozrůstat. Takové pohromy se do budoucna těžko zbavuje, a navíc je plíseň zdraví škodlivá, takže by vám i vaší rodině mohla způsobit mnoho problémů.

A pokud máte pocit, že máte na stěně například mastné či jiné fleky, jednoduše je očistěte vodou s jarem či mýdlem.

Předejděte flekům a šmouhám

Dalším krokem by mělo být vyrovnání celé plochy například malířskou stěrkou a pak už míříte do finále. Určitě byste však neměli vynechat takzvanou penetraci. Ta zajistí to, že plocha bude pro budoucí malbu dostatečně pevná a bude sát nátěr na všech místech stejně, takže se vyhnete různým barevným výkyvům a šmouhám. Navíc penetrace přispěje k tomu, že nová barva na stěnu dobře přilne.

Chcete-li zároveň v rámci modernizace vašich pokojů vyřešit problémy s některými zdmi, které například plesniví kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám, můžete zkusit některé naše tipy. Inspiraci najdete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008