Jaký koberec vybrat do obýváku. Jeho umístění a velikost hrají velkou roli

 Interier 
27. září 2021 09:20 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pohovka je tím hlavním, co určuje velikost vašeho koberce Depositphotos
Koberec není jen hezký, v obývacím pokoji pomáhá vytvořit prostor k posezení. A jeho umístění a velikost hrají velkou roli. Koberec je totiž tím pomyslným jazýčkem na vahách, který rozhoduje o tom, zda je tento prostor vzhledný, nebo ne.

Možná jste až dosud při výběru koberce do sedací části vašeho obýváku na jeho rozměry až tolik nemysleli a soustředili jste se hlavně na výběr materiálu a designu. Ale správný koberec má mít i správný rozměr, a ten se řídí především podle velikosti sedačky.

Uspořádání nábytku a jeho velikost

Při výběru správného koberce musíte zvážit velikost celého obývacího pokoje. Měl by být také jen tak velký, aby v případě potřeby umožnil snadný přesun nábytku, tedy především sedačky a křesel.

Koberec by měl být také dostatečně velký na to, aby veškeré vybavení, tedy sedačky či křesla, mělo přední nohy na koberci. Pokud to nedokážete odhadnout, pomozte si lepicí páskou a v sedací části vašeho obývacího pokoje pomocí pásky "nakreslete" obrysy koberce. Díky tomu uvidíte, jakou velikost koupit a jak to pak celé bude vypadat.

Vycentrujte gauč na koberec

Vycentrovat gauč na koberec je podle bytových designérů prakticky sázka na jistotu. V opačném případě bude celé vaše sedací místo vypadat tak nějak mimo. A to je také ten nejhlavnější důvod, proč velikost koberce určuje především velikost pohovky.

Pokud máte možnost volit mezi dvěma velikostmi koberce, pak podle designérů platí jednoduché pravidlo, tedy čím větší, tím lepší. Příliš malý koberec je prý horší než žádný.

Pokud máte to štěstí, že máte velký obývací pokoj, pak můžete použít různé koberce různých velikostí k vytvoření odlišných zón v celém prostoru. To znamená, že každé místo pro sezení může mít svůj vlastní koberec. Nebo můžete instalovat jeden velký centrální koberec v kombianci s menšími koberci rozmístěnými po místnosti. Dále čtěte: Většina lidí má za to, že pokojové rostliny čistí vzduch. Vědci zjistili, že je to mýtus.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47