Většina lidí má za to, že pokojové rostliny čistí vzduch. Vědci zjistili, že je to mýtus

 Interier 
21. září 2021 15:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokojové rostliny nemají schopnosti, které jim lidé přisuzují Depositphotos
Pokojové rostliny jsou oblíbeným bytovým doplňkem a v posledních letech se stále více mluví i o tom, jak některé z nich dokáží čistit vzduch. Ale je to skutečně pravda?

Takže i když jsou pokojové rostliny často oslavovány jako způsob čištění vzduchu v domě či bytě, je na tom vůbec něco pravdy?

Je obecně známo, že kvalitu ovzduší ovlivňuje oxid uhličitý, oxid uhelnatý, oxid dusný a také těkavé organické sloučeniny (VOC), které mohou existovat v některých produktech a materiálech uvnitř našich domácností. Prostřednictvím fotosyntézy rostliny přeměňují oxid uhličitý, který vydechujeme, a také odstraňují plyny ze vzduchu procesem nazývaným absorpce. Vědci ale zjistili něco úplně jiného.

Pokojové rostliny vzduch nevyčistí

Vědci, kteří studují účinnost pokojových rostlin na pasivní odstraňování ozónu, zjistili, že pokojové rostliny přinejlepším mají mírný podíl, asi 0,9 až 9 % na účinnosti odstraňování ozónu v místnostech. Testy prováděné v laboratoři za účelem simulace účinků na běžný dům zjistily, že pokojové rostliny sotva ovlivňují životní prostředí v něm. To by takový dům musel být doslova napěchovaný rostlinami od střechy až po sklep.

Zatímco pár rostlin vzduch opravdu nečistí, u takové zelené stěny by to bylo něco jiného. Podle studie publikované v roce 2020 v Journal of Environmental Management vědci dospěli k závěru, že zelenou zeď naplněnou vhodnými druhy rostlin lze použít k vytvoření udržitelné vnitřní zelené stěny a ke zlepšení indexu zdraví v interiérovém prostředí budovy.

V dostatečně vysokém množství tedy mohou rostliny zlepšit kvalitu ovzduší. Ale které to jsou, na to věda zatím odpověď nemá.

Pokojové rostliny jsou pro radost

Ve studii publikované v květnu 2021 v časopise Environmental Research vědci zjistili, že pokojové rostliny jsou spojeny s příjemnými pocity, jinými slovy zlepšují duševní zdraví, podobně jako zahradničení.

Závěr je tedy jasný. Přestože rostliny mohou váš domov učinit příjemnějším a péče o ně může mít přínosy pro duševní zdraví, je nepravděpodobné, že budou také čistit vzduch ve vašem domě či bytě, pokud jich tam nebudete mít stovky. Pro čistý vzduch tak budete muset použít efektivní čističky. Dále čtěte: Přírodní dřevo v koupelně není bláznivý nápad. Dnes je to proveditelné a stále více trendy.

Zdroj: Live Science National Geographic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008