Odhlučněte svůj byt. Máme pro vás pár jednoduchých triků

 Interier 
25. července 2019 11:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hluk je jedním ze spouštěčů stresu Depositphotos
Nežádoucí hluk, který se k vám nese z vedlejšího bytu nebo ulice, dokáže pěkně znepříjemnit bydlení. Máme pro vás pár vychytávek, jak si bydlení odhlučnit a zároveň nezruinovat vaše konto.

Ve městě je hluk všude a může se stát nevítaným hostem i doma. Potíže s nadměrnou hlučností okolí jsou totiž pro mnoho lidí každodenní realitou a také důvodem časté únavy. V hlučném prostředí je mozek neustále přetěžován, snaží se totiž vjemy neustále analyzovat. Je to jeden z důvodů, proč lidé ve městech více podléhají stresu. Odhlučnění místností však mnohdy stojí spoustu peněz. Ale někdy stačí skutečně udělat pár drobností a můžete mít doma konečně klid. 

Když dveře netěsní

Jestliže často slyšíte hluk z chodby, pak může být hlavním problémem špatně utěsněné vchodové dveře. Zkuste nejprve zárubně kolem nich oblepit těsnící páskou. Pokud vidíte pod dveřmi stále škvíru, pak si pomozte kartáčovým těsněním nebo obyčejnou izolační zarážkou do dveří. Ta je navíc i skvělým pomocníkem, pokud máte v zimě doma průvan.

Zaplňte stěny

Čím více máte holých stěn, tím více hluku se od nich odráží. Ozdobte je proto obrazy, plakáty i policemi, na kterých si budou lebedit pokojovky nebo třeba vaše sbírka komiksů. Zútulníte si tak domov a ještě se alespoň do určité míry zbavíte hluku.

Rozmístěte v bytě textilie

Možná, že upřednostňujete byt bez koberců, ale pokud slyšíte hluk od sousedů pod vámi, nebo si oni naopak stěžují, že slyší každý váš krok, pak by se právě koberec měl stát vaším skvělým pomocníkem. Motory z ulice a další lomoz dokáží dobře utlumit závěsy a rolety. Navíc zvlášť v létě, kdy teploty přesahují třicítky, je určitě oceníte. Rolety i závěsy totiž dokáží skvěle odrazit sluneční paprsky a ve vašem bytě tak bude mnohem příjemněji. O tématu, jak ještě více snížit v interiéru teplotu, jsme psali zde.

Nábytek jako izolant

Tenké zdi jsou problém převážně panelákových bytů. Pokud máte hodně věcí, třeba knih, pak zabijte dvě mouchy jednou ranou a pořiďte si knihovnu. Třeba přes celou stěnu. Čím více ji zaplníte, tím větší klid budete mít. A to i na to čtení. 

Akustické panely

Jestli vás neškrtí rozpočet a chcete mít doma skutečně hrobové ticho, pak investujte do akustických panelů. Ty zvuk účinně pohlcují, odrážejí i rozptylují a výsledkem tak je božské ticho. Firmy dnes nabízejí celou škálu barev i tvarů, takže výsledkem pak může být skutečně originální stěna. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod