I chladná modrá může v bytě působit teple. Musíte ale vědět, s čím ji zkombinovat

 Interier 
29. září 2019 10:09 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Modrá barva může mít mnoho podob Shutterstock
Přesto, že modrou barvu považují lidé za jednu z nejoblíbenějších, co se týká modrého nábytku, tomu Češi moc neholdují. Přitom je to velká škoda. Byt totiž umí perfektně oživit.

Modrá patří mezi studené barvy, možná i proto je tolik oblíbená na jihu Evropy. Ale podle designerů se chladné modré nemusejí bát ani lidé ze severnějších zemí. Jen se ji musejí naučit správně kombinovat.

Modrá je dobrá

Modrá je podle výkladu barev barvou důvěryhodnosti, něhy a oddanosti. V interiéru působí inspirativně, dokáže podpořit vaše soustředění a světlé odstíny modré umí podobně jako bílá prostor opticky zvětšit a provzdušnit, což se může hodit například v menších bytech.

Vzhledem k tomu, že modrá navozuje pocit čistoty, většinu lidí napadne, že se bude nejlépe vyjímat v ložnici nebo v koupelně. Využití modré barvy v kuchyni je trochu diskutabilní. Pocitově totiž snižuje chuť k jídlu, a tak nepanuje jednotný názor na to, zda je do kuchyně vhodná či naopak. Pokud ale držíte dietu a potřebujete shodit pár kilogramů, může vám v tom modrá v kuchyni hodně pomoct. O tom, jaké barvy se do kuchyně nejlépe hodí, jsme psali zde.

Tmavě modrá má navíc uklidňující účinky, takže se jí obklopte nejlépe tam, kde budete moct relaxovat po náročném dni v práci.

Ani v dětských pokojích není třeba se modré barvě vyhýbat. Například v kombinaci s červenou dodá místnosti velmi živou a zábavnou atmosféru, kterou vaše ratolesti jistě ocení.

Barva má mnoho odstínů

Modrá obecně patří mezi základní barvy barevného spektra. Má však mnoho podob, od světlých odstínů, které se bohatě mísí s bílou, přes optimistické jasně modré a modrozelené až po tmavomodré, které působí více neutrálně. A mezi tuto poslední podkategorii spadá i trendy barva námořnická modř.

Protože modrá evokuje pocit moci a autority, ale také bezpečí a důvěryhodnosti, je hojně využívána na různých uniformách. Odtud námořnická modř. Jedná se o tmavomodrý odstín, často působící temně až černě. A to je právě jeho výhodou v interiéru. Námořnická modrá se díky tomu stává téměř univerzálním a všude se hodícím odstínem.

S čím kombinovat modrou

Všeobecně to modré sluší vedle dřeva. Modrou proto často uvidíte v interiérech laděných do severského stylu, kde je modrá hojně využívaná v kombinaci se světlým dřevem, které zajistí pocit tepla a více světla.

Kromě severských národů je modrá oblíbená i na jihu, kde ji nejčastěji kombinují s bílou barvou. S bílou modrá vytváří ideální podklad pro další barevné doplňky. Ty mohou být ideálně žluté, zelené a oranžové, aby podpořily pozitivní a harmonickou atmosféru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47