Objevila se vám kolem oken plíseň? Zlikvidujte ji dřív, než vám zničí byt

 Interier 
12. listopadu 2019 16:38 / Ema Maxová
  8
📷
4 fotografie v galerii
Plíseň kolem oken není radno podceňovat Shutterstock
Plíseň kolem oken je velmi nepříjemná. Rozšiřuje se velmi nenápadně a pokud si ji necháte přerůst přes hlavu, může vám i nenávratně zničit celý interiér. O dopadu na vaše zdraví ani nemluvě. Je třeba zasáhnout co nejdříve.

Okenní plísně se objevují v novostavbách i starých domech. Nejčastěji po instalaci nových plastových oken. Na vině ale není špatná montáž. Stará okna netěsnila tak dobře jako nová a vlastně tak permanentně přirozeně luftovala. Plastová okna oproti těm původním těsní skvěle a tato výhoda může být zároveň i nevýhodou, pokud nedodržíte pár zásad. 

Jak zabránit vzniku plísní

Když si lidé nechají namontovat nová okna, která dobře těsní, často začnou méně topit a ještě méně větrat. Jenže to je právě ta osudová chyba. Tím totiž zamezíte úniku vlhkosti, která se pak začne srážet uvnitř bytu. A to je první krok k tvorbě plísní.

O tom, že během dne vyprodukujeme skutečně nemalé množství vlhkosti, není pochyb. Podle německého statistického úřadu domácnost tří lidí vyprodukuje za 24 hodin asi 12 litrů vody přeměněné ve vzdušnou vlhkost. Za pouhou hodinu například dospělý odpočívající člověk vyprodukuje 30 g vlhkosti. Hodinová mírná aktivita u dospělého člověka znamená asi 60 g vlhkosti. Odložené prádlo vyprodukuje asi 200 g vlhkosti a pokud hodinu hrncuje pračka, do vzduchu vyletí asi 300 g vlhkosti. Pokud v bytě hodinu sušíte mokré prádlo, je váš vzduch hned bohatší o 500 g vlhkosti. Když se rozhodnete vytřít podlahu nebo něco vyčistit mokrou cestou, představuje to za hodinu asi 1 000 g vlhkosti. A až se večer půjdete osprchovat, ocitne se rázem ve vzduchu až 2 600  g vlhkosti navíc.

Přebytky vodních par se pak srážejí na nejchladnějších plochách v místnosti, a tím je okolí okenních rámů. Dochází ke kondenzaci a vlhkost stéká na parapet. K tomuto jevu obvykle dochází ve vlhkých místnostech s nedostatečným vytápěním (koupelny, WC) nebo s nadměrnou koncentrací par (kuchyně), nebo i v poměrně suchých místnostech při silných mrazech.

Je třeba topit a větrat

Nejlepší prevencí je pečlivé vytápění místností v kombinaci s pořádným větráním. Pouhé vytápění nestačí, protože vyvětráním se vlhčí vzduch v interiéru nahradí sušším z vnějšího prostředí.

V zimě byste ale neměli větrat sklopnými okny. Tímto způsobem totiž vyvětráte místnost za zhruba 1 až 1,5 hodiny. Tento typ větrání je vhodný spíše pro letní měsíce, pokud je teplo uvnitř i venku. V zimě větrání sklopnými okny vede pouze k zvýšených tepelným ztrátám a problémům s vlhkostí.

Nejlepší je čas od času otevřít všechna okna dokořán a nechat proudit vzduch tak 7 až 10 minut. Tato doba podle odborníků stačí na to, aby se v místnosti vyměnil všechen vzduch. Tepelné ztráty jsou přitom minimální.

Likvidace vzniklé plísně

Orosená okna je dobré pravidelně utírat suchým hadříkem. Pokud se i přes důsledné větrání plíseň v okolí oken vytvořila, co nejrychleji ji zlikvidujte.

Lze použít nějaký chemický prostředek. Existují i přípravky, které působí zároveň jako prevence proti budoucím plísním.

Když si budete prostředek proti plísním v obchodě vybírat, sáhněte po takovém, který dokáže plíseň zničit do hloubky. Likvidace plísně jen na povrchu totiž tak účinná rozhodně není.

A nezapomeňte ještě na jedno důležité pravidlo. Nikdy se nesnažte plíseň odstranit mechanicky! Její výtrusy se totiž mohou velmi rychle rozšířit a za chvíli byste plíseň měli opravdu všude. Dále čtěte: Nastěhovaly se k vám asijské berušky? Pak je raději rychle zlikvidujte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?