Nejzbytečnější odpad na světě: kapsle do kávovaru

 Interier 
06. dubna 2018 11:32 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kapslový kávovar je svou pohodlnou obsluhou vyhlášený Shutterstock
Kapslová káva se stala součástí životního standardu, nabízejí ji firmy svým zaměstnancům, je téměř v každé domácnosti a stala se samozřejmostí všude okolo nás. Za pohodlnost ale platíme vysokou cenu. Kapsle jsou totiž obrovskou zátěží pro životní prostředí.

Je to tak opojně pohodlné – do přístroje vhodíte kapsli, zmáčknete čudlík a za malou chvilku vás v nose pošimrá líbezná vůně lahodné kávy. Jdete si vychutnat zasloužené kafíčko a cestou hodíte do koše použitou kapsli.

To je přesně ten moment, který je na kapslových kávovarech problematický. Že se kvůli hrnku kávy smíříme s přístupem "použít a vyhodit". Jak vybrat kapslový kávovar, si přečtěte zde.

Obtížná recyklace

Jedním z nejpalčivějších problémů kapslové kávy je způsob recyklace kapslí. Kapsle jsou totiž vyrobeny kombinovaně z více materiálů – zejména z plastu nebo hliníku.

Technicky jsou recyklovatelné – jednotlivé části je možné rozebrat a oddělit od sebe. Jenže znáte aspoň někoho, kdo by to tak pečlivě dělal?

Jeden z výrobců sice nabízí na své webové stránce i službu recyklace. Můžete si zdarma objednat speciální recyklační pytel na použité kapsle, který u vás výrobce při nejbližší objednávce vyzvedne.

Co s nimi?

Pravdou však zůstává, že z důvodu komplikovanější recyklace končí naprostá většina kapslí ve smíšeném odpadu. Odpad v podobě malých kapslí dosáhne za rok takových rozměrů, že by mohl obejít naši planetu 10,5krát!

Kapslový kávovar motivuje spotřebitele tvořit zbytečný odpad. Plastové kapsle do tříděného plastu nepatří. Jsou z kvalitního polypropylenu, který by bylo možné znovu zpracovat.

Jenže obsahují také kovová sítka a zbytek kávy, s čímž si při zpracování vytříděného odpadu neporadí. Ručním rozebíráním kapslí se také dost vytrácí okouzlující jednoduchost.

Pokud vám životní prostředí není lhostejné a chcete si dopřát dobrou kávu s nízkými náklady, zkuste překapávač, moka konvičku nebo presovač.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47