Ochranný nátěr může fasádě výrazně prodloužit životnost

 Exterier 
29. března 2018 16:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlhká fasáda s sebou přináší velké problémy Ilustrační foto
Fasáda domu je celoročně vystavena nejrůznějším povětrnostním vlivům, kvůli kterým značně trpí. Aby vydržela nápor slunečních paprsků, deště či sněhu, můžete ji ochránit speciálním hydrofobním nátěrem.

Zřejmě nejhorší dopad na fasádu má vlhkost. Od vlhkosti je totiž už jen krůček k plísním. Hydrofobní nátěr dokáže tato rizika výrazně minimalizovat.

Dopad vlhkosti na fasádu

Fasády domů mohou být z nejrůznějších materiálů, některé jsou kvalitnější, jiné méně. Žádný fasádní materiál ale není vůči vlhkosti stoprocentně odolný. Každý je více či méně porézní a část vlhkosti tak pohltí.

Nejrizikovějším obdobím je zima - přes den může fasáda natáhnout vlhkost z deště a když v noci teploty spadnou pod bod mrazu, voda ve fasádě zmrzne a snadno pak naruší její strukturu. V krajních případech pak může začít fasáda opadat.

Ve vlhku se také dobře daří mikroorganismům. Vlhké zdi proto rády napadají mechy nebo plísně. A nejde jen o estetický problém, ale obzvláště boj s plísní je velmi úmorný. Někdy se plísni podaří dostat až do interiéru.

Hydrofobní nátěr

Proti vlhkosti můžete fasádu ochránit hydrofobním nátěrem. Je bezbarvý, takže vzhled domu nijak nenaruší. Existenci nátěru poznáte jen za deště - kapky totiž z ošetřené fasády rychle stékají a povrch zůstává suchý.

Výhodou hydrofobního nátěru je i fakt, že je poměrně trvanlivý. Jakmile svou nemovitost natřete, bude proti vlhkosti chráněna několik let. Navíc díky nátěru fasáda nebude tak náchylná na prach a další nečistoty. O tom, jak lze fasádu vyčistit, jsme psali zde.

Přesto, že fasádu ošetříte hydrofobním nátěrem, bude budova stále prodyšná. Nátěr totiž pouze brání prostupu vlhkosti dovnitř. Ale nijak neomezuje prostup vodních par směrem z budovy ven.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod