Podzimní péče o trávník je velmi důležitá

 Exterier 
20. září 2017 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o trávník je na podzim velmi důležitá Shutterstock
Pokud chcete mít na jaře krásně zelený pažit, musíte se na podzim o vaši zelenou plochu pořádně postarat. Jen tak má trávník šanci přežít bez úhony dlouhou zimu. A rozhodně si na podzim nevystačíte jen s občasným posekáním trávy.

Péče o trávník v žádném případě nekončí prvními chladnými dny. Samozřejmostí je pravidelné sekání trávy, odstraňování spadaného listí a dalších organických zbytků. Naposledy v roce vás tato práce čeká přibližně v listopadu (v závislosti na počasí), znova ale začne v březnu.

Role trávníku je v zahradě nezastupitelná. Dokáže tlumit hluk, pohlcuje prach, zvyšuje vzdušnou vlhkost a díky svým absorpčním schopnostem vstřebá i velké množství vody po deštích. Aby to všechno zvládl, musíte mu věnovat i na podzim patřičnou pozornost.

Vyhrabat, posekat

Spadané listí by nemělo na trávníku ležet dlouho. Nejsnáz se vám bude pracovat s lehkými plastovými hráběmi, takzvaným "košťátkem". Vyhrabaný trávník posekejte naposledy v listopadu, berte ovšem v úvahu, kdy u vás nastává zima, aby vám zahrada nezapadala sněhem dřív, než stačíte trávník posekat. Nesekejte trávu příliš, nechte výšku alespoň čtyři centimetry. Vznikne tak přirozená ochrana trávníku před mrazem. 

Vertikutace

Po sekání by měla následovat vertikutace. I trávník totiž musí dýchat. Podstatou tohoto procesu je provzdušnění travního drnu a odstranění travní plsti. Ta se tvoří v každém trávníku a potlačuje jeho správný růst. Vzniká z odumřelých rostlin, plevele, mechu a zbytků posečené trávy.

Vytvořená nepropustná vrstva zamezuje trávníku dýchat, vyměňovat plyny a pohlcovat vodu a živiny. Tráva nezakoření do hloubky a řídne. Rozrůstá se pak mezi ní plevel a mech, navíc má sklon ke schnutí. Proto vertikutujte trávník dvakrát ročně– poprvé na přelomu března a dubna a podruhé v září.

Na malé plochy trávníku vám postačí vertikutační hrábě, na větší je pak ideální vertikutátor na elektrický pohon. Pro velké rozměry zahrad se hodí přístroj poháněný benzinovým motorem. Vertikutátor se sběrným košem zbaví z větší části trávník i prořezaného mechu. Není na škodu projet provzdušněné pásy ještě jednou kolmo – zvláště u starších trávníků se tak účinek vertikutace zvýší.

Nože vertikutátoru se zařezávají jen do hloubky několika milimetrů, přesto vypadá trávník po zásahu nevzhledně. Nebojte se, brzy se opět vzpamatuje a získá pěkný plný vzhled.

Hloubkové provzdušnění

Starší a namáhané trávníky potřebují radikálnější zásah, jímž je provzdušnění až do hloubky 10 centimetrů. K tomu účelu slouží speciální vidle s dutými hroty nebo provzdušňovací válce.

Ruční provzdušňování je činnost poněkud namáhavá, ale účinek se projeví příznivě i na dost zanedbaných porostech. Po provzdušnění by mělo následovat prosypání trávníku křemičitým pískem (asi pět litrů písku na metr čtvereční) a pohnojení. Následná zálivka splaví písek s hnojivem do vpichů po vidlích a zlehčí zeminu. 


Nezapomeňte na hnojivo

Ošetřený trávník naposledy přihnojte před zimou hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Ten zvyšuje odolnost travního porostu proti mrazu, suchu i chorobám, trávník zesílí a lépe pak snáší i časté sekání.

Po provzdušnění je potřeba trávník dostatečně vyživovat, tedy přidat vhodné hnojivo. Bez něj by se trávník špatně zacelil. Na jaře se používá dlouhodobě působící hnojivo (s vyváženým obsahem dusíku, hořčíku, draslíku a fosforu) a na něj lehký posyp křemičitým pískem. Po podzimním provzdušnění připravte trávník na chladnější dny speciálním hnojivem, a to s vyšším obsahem draslíku. Klasická hnojiva obsahující velké množství dusíku rozhodně vhodná nejsou. Dusík totiž podporuje růst a dodává trávníku tu správnou barvu, což na podzim žádoucí není.

Podzimní hnojivo aplikujte od září do října, ať jste půdu provzdušnili, či nikoliv. Dávkujte přibližně 20 až 25 gramů na jeden čtvereční metr.

Dodejte trávníku vodu

Vůbec posledním úkolem, který vás na podzim při péči o trávník čeká, je dodat mu dostatek vody. Po každém přihnojení trávníku (a to nejen na podzim) musí následovat vydatná zálivka. Nerozpuštěné hnojivo nebo hnojivá zálivka, která zůstane na stéblech, trávníku neprospívá a nedostane se ke kořenům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve