Není písek jako písek. Bábovky uděláte jen z některých druhů

 Exterier 
17. července 2021 13:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pískoviště dokáže děti zabavit na dlouhé desítky minut Pixabay
Na pískovišti se děti dokáží zabavit desítky minut. Pokud si jej plánujete pořídit i na zahradu, poradíme vám, kolik a jaký písek pořídit.

Bábovičky, hrady a tunely k dětství patří stejně jako smích. Když se pro dětské pískoviště rozhodnete, narazíte na celou řadu typů a tvarů. Záleží prakticky na vás, jaký si vyberete. Ale i sebelepší pískoviště nebude to pravé, pokud v něm budete mít písek, z něhož nepůjde uplácat žádná bábovička. Čeho byste se při výběru písku tedy měli držet?

Není frakce jako frakce

Při výběru písku se zaměřte na průměr zrnek nebo-li frakci. Pro tvarování báboviček je ideální frakce 0/4, což znamená, že zrnka v něm jsou do průměru 4 milimetry. Při práci je maximálně jemný a bábovičky z něj jdou dělat bez větších problémů. Stejně tak neuděláte chybu, pokud sáhnete po písku s frakcí 0/8. Je sice o něco hrubší, ale stále z něj bez problémů jdou udělat bábovičky. Naopak tzv. kačírek, tedy písek s frakcí 4/8 se do pískoviště příliš nehodí, ale uplatníte jej jako posyp kolem pískoviště.

Říční versus kopaný

V prodejnách můžete také narazit na několik druhů písku. K těm nejběžnějším patří dva - říční a kopaný. V prvním případě jde o písek, který se těží z koryt řek. Děti se sice o něj neumažou, ale stejně tak z něj bábovky nepostaví. Nedrží tvar ani tehdy, kdy je vlhký nebo mokrý. Je vhodný na prosívání a často se dává jako přísada do betonu. Kopaný písek bývá hlinitý, ale to, co je podstatné - skvěle drží tvar. Lze jej sehnat v různých barevných variacích od světle žlutého přes tmavě žlutý nebo až po oranžový. Hojně se využívá jako přísada do malty.

Kolik písku

Pro výpočet množství písku potřebného na pískoviště vám poslouží jednoduchá rovnice. Stačí vynásobit délku, šířku a hloubku pískoviště v metrech. Číslo hloubky ale uvádějte takové, jak vysoko chcete mít písek. Pokud udáte celou hloubku, dostanete tak počet krychlových metrů, které by byly potřebné k vyplnění celého prostoru, což samozřejmě nepotřebujete.

Nezávadnost

Co se týká ceny, bývá výrazný rozdíl mezi pískem sypaným, který pořídíte v pískovně, a pískem pytlovým. To, co by však oba písky měly splňovat, to jsou zdravotní kritéria.  Jedná se o certifikaci konkrétního zdravotního ústavu o tom, že je písek zcela nezávadný a neobsahuje žádné ostré předměty či jiné zdraví nebezpečné látky. Pokud totiž máte malé děti, může se stát, že budou chtít písek i ochutnat. Některé písky bývají dokonce obohaceny o odpuzovače koček, které jim zabrání v tom, aby si z pískoviště udělaly záchod. 

Ošetřování písku

I o zdravotně nezávadný písek je potřeba se starat, aby byl stále v dobré kondici. Písek je potřeba pravidelně prohrabávat a průběžně měnit. V první řadě je potřeba, aby bylo pískoviště po ukončení hry vždy přikryto tak, aby se do něj nemohla dostat zvířata. Od nich totiž hrozí celá řada závažných chorob, o nichž jsme psali zde. Pokud se vám přeci jenom stane, že dojde k jeho znečištění, je vhodné písek zcela odstranit, pískoviště vyčistit a teprve poté jej zaplnit zcela novým materiálem. Podstatné je též udržovat optimální vlhkost písku pomocí čisté vody.

Zdroj info: enviromom.com, foter.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008