Jak zatočit se skvrnami na betonové dlažbě. Máme dobré tipy, co pomáhá na různé fleky

 Tipy a inspirace 
08. července 2021 09:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I betonovou dlažbu lez nesprávným čištěním poškodit Pixabay
Betonové dlažby jsou stále velice oblíbené. Jednak pro svou dlouhou výdrž, ale také pro své barevné i tvarové variace. Občas je však potřeba i beton vyčistit od různých skvrn. Víte, co na které platí?

Betonové dlažby vydrží opravdu hodně. Ale po čase se na nich mohou objevit různé skvrny, například od oleje, vína, zbytků jídla a dalších nečistot, s nimiž denně přicházíme do kontaktu. A protože je beton porézní, jeho čištění nebývá vždy nejjednodušší. Naštěstí se najdou v domácnosti prostředky, s jejichž pomocí lze odstranit prakticky cokoliv. Přitom jsou šetrné k přírodě.

Pozor na chemikálie 

I když vypadá beton opravdu odolně, přesto jej můžete poškodit špatným zacházením. Například kartáče mohou povrch dlažby poškrábat a změnit tak nenávratně její vzhled. Stejně tak si dobře rozmyslete, jaké čisticí prostředky hodláte použít. Některé vám sice mohou odstranit i odolné skvrny, ale na druhou stranu zničit okolní zeleň. A opatrní byste měli být především v případě, že chováte domácí mazlíčky nebo máte malé děti.  
Každý takový prostředek byste nejprve měli vyzkoušet na malém a málo viditelném kousku dlažby, abyste mohli sledovat reakci.

Stopy od květináčů

K nejčastějším skvrnám, které se objevují na dlažbách, patří ty od venkovních květináčů. Čerstvé stopy lze vyčistit klasickým přípravkem na nádobí. Ale jsou-li staršího data, posypejte je práškem na praní a nechejte několik minut působit. Poté polejte horkou vodou a vyčištěte jemnějším kartáčem. Pokud skvrny nepustily, postup opakujte.

Skvrny od jídla a pití 

Na dlažbách bývá často umístěno i posezení. A proto je potřeba počítat i s tím, že na dlažbě mohou skončit zbytky jídla a pití. Asi nejhůře se odstraňují skvrny od vína a kávy. V tom prvním případě si vystačíte s pár kapkami tea tree oleje a glycerinu. Tím skvrnu pořádně navlhčete, aby se dostal opravdu všude. Nechejte působit půl hodiny a poté skvrnu vyčistěte kartáčkem. Postup můžete v případě potřeby zopakovat. Glycerin lze použít také na skvrny od kávy. Stačí jej naředit v poměru 4 : 1 s vodou. Naneste na skvrnu, opět nechejte působit a vydrhněte. 

Co s mastnotou

Odstranit mastnotu bývá horší, ale ne nemožné. Pomůže vám i v tomto případě klasický prášek na praní. Vytvořte si z něj pomocí vody pastu a tu naneste na skvrny. Přikryjte je na dobu 24 hodin například igelitem a ten zajistěte, aby vám jej vítr neodnesl. Druhý den vyčistěte kartáčkem. Nepomůže-li vám prášek, pak se vytaste se silnějším kalibrem a použijte přípravek na čištění trouby a grilu. 

Jak si poradit s ovocem

Třešně, černý rybíz, jahody. Toto ovoce dokáže zanechat pěknou paseku nejenom na oblečení, ale také dlažbě. Jak si poradit v případě skvrn na oblečení jsme psali zde. Odstranit zbytky ovoce z betonu vám pomůže speciální pasta, kterou si vytvoříte z peroxidu a mouky. Stejně, jako v předchozím kroku ji nechejte působit den až dva a poté pořádně omyjte. Uvidíte, jak dlažba prokoukne.

Zdroj info: www.machinesl.com, www.wolfpaving.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve