Správné čištění nepřilnavých pánví a dalšího nádobí. Na myčku zapomeňte

 Tipy a inspirace 
04. července 2021 08:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé sady nádobí stojí i tisíce korun Pixabay
Nádobí s nepřilnavým povrchem stojí nemalé peníze. Proto od něj vyžadujeme, aby co nejdéle vydrželo. To se vám může podařit, ale jenom díky správné péči.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Pokud byste se zblízka podívali na ocelovou pánev, viděli byste povrch plný mikro škrábanců. Ty, jakmile se zahřejou, roztáhnou se a umožní jídlu se zachytit. Aby se tomuto zamezilo, potahují výrobci pánve ještě jinou speciální vrstvou. Díky ní nemusíte používat při přípravě pokrmu tolik tuku, čímž ho činí mnohem zdravější. Ale tyto povrchy bývají často náchylné na poškrábání. Proto je potřeba dbát na správný způsob jejich čištění. 

Nová pánev

Ta úplně prvotní péče by měla nastat už ve chvíli, kdy si nové nádobí přinesete z obchodu domů. Před prvním použitím je potřeba nádobí umýt mýdlovou vodou, abyste z něj odstranili veškeré zbytky prachu a dalších nečistot. Poté nádobí osušte a na povrch vetřete lžičku oleje. Ten aplikujte zhruba každé 3 měsíce. Nepoužívejte spreje v oleji. Ty vytvářejí vrstvy a nádobí po čase zničí.

Na myčku zapomeňte

I když výrobci mohou na obalu udávat, že nádobí lze dát do myčky, raději to nedělejte. Agresivní prostředky, které se přidávají do mycích prostředků, mohou horní nepřilnavou vrstvu totiž poškodit. Tento druh nádobí navíc nesnese přiliš vysoké teploty. Obvykle stačí zvolit jen lehký nadpoloviční výkon. Doporučuje se používat náčiní, které povrch mechanicky nepoškodí, jako například silikon nebo dřevo. A aby se nádobí mezi sebou nepoškodilo, vkládejte mezi něj speciální podložky. 

Čistit až chladné

Než se pustíte do mytí, nechejte pánve nebo hrnce nejprve vychladnout. Pokud byste je začali čistit horké, mohly by se pokřivit a dokonce poškodit i nepřilnavá vrstva. To ale neznamená, že byste pánev neměli čistit vůbec. Naopak. Pokud byste tak neučinili, zbytky jídla by se během dalšího vaření k pánvi ještě více zafixovaly a vyčistit ji by byl už opravdu problém.

Tak trochu jiné mytí

Velké zbytky odstraňte pomocí plastové špachtle. Na běžné mytí si pak vystačíte jen s houbou, saponátem a horkou vodou. Do ní ještě přidejte čtvrt šálku octa. Nádobí potom umyjte a utřete. Připečené nánosy nechejte odmočit zhruba půl hodiny ve vodě. Pokud to nepomohlo, budete muset použít jiný kalibr. 

Žádné abrazivum

Připečené zbytky jídla v žádném případě neodstraňujte drátěnkou, kartáčkem ani jiným abrazivním prostředkem. Na pomoc si vezměte sodu. Zhruba čtyři lžíce rozpustěte v půl šálku vody, nalijte do nádobí a nechejte 5-10 minut provařit. Poté odstavte z plotny a nechejte vychladnout. Uvidíte, jak zapečená špína krásně povolí a čištění pak bude hračka. Sodu pak můžete využít i při jiných činnostech v domácnosti, o nichž jsme psali zde. Pokud vám začne pánev lepit, nalijte do ní ocet smíchaný s vodou v poměru 1 : 1. Opět nechejte 5-10 minut projít varem a nechejte vychladnout. Nakonec umyjte běžným způsobem.

Zdroj info: www.cookinglight.com , www.tasteofhome.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum