Jak prát plavky, aby vám vydržely do další sezony

 Tipy a inspirace 
30. června 2021 14:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlákna plavek jsou velmi citlivá na jakékoliv kroucení a ždímání Pixabay
Chlór, slunce, písek, sůl, opalovací krémy. Nic z toho nesvědčí plavkám. Jak se o ně správně starat, aby vám vydržely do další sezony?

Plavky jsou dělané ze speciálních vláken, která jsou však často náchylná na poškození. Proto potřebují zvláštní zacházení, aby vám vydržely co nejdéle nejen krásné, ale také se všemi vlastnostmi, pro které jste je kupovali.

Aspoň voda

Není sice nutné pokaždé používat prací prostředek, je ale potřeba je po plavání nebo opalování vždy vymáchat v čisté a chladné vodě z kohoutku. Tím se odstraní většina zbytků krémů a olejů na opalování, špíny, potu a chlóru. Udělejte to hned, jak přijdete domů. Rozhodně nenechávejte plavky někde smotané v igelitové tašce nebo sáčku. Tím by se zapařily a nenávratně poškodily.

V čem prát 

Čas od času je potřeba skutečně plavky kvalitně vyprat. Nejlépe v ruce. Napusťte si umyvadlo teplou vodou, použijte jádrové mýdlo nebo mýdlo s neutrálním pH. Do této lázně je namočte a nechejte je několik minut odležet. Při samotném praní buďte opatrní, plavky v žádném případě nedřete, nekruťte s nimi. Plavky můžete dát také do pračky, ale na co nejjemnější program a na teplotu 30 °C. V žádném případě nepoužívejte aviváž, která by způsobila jejich zašednutí a ztrátu funkčních vlastností. 

Na skvrny sodu

Můžete být sebeopatrnější, ale nehody se občas stávají. I na plavkách může skončit prakticky cokoliv od kečupu přes zmrzlinu po opalovací krém. Nejlepší je nasypat přímo na skvrnu dostatečné množství jedlé sody, nechat hodinu až dvě působit a pak přeprat. Kromě sody je můžete před praním namočit v roztoku z jedné části destilovaného bílého octa a tří částí teplé vody. Ocet můžete také použít při praní černého prádla. Jak zacházet s tímto barevným oblečením, aby vám nevybledlo, jsme psali zde.

Zásadně nekroutit

I když z plavek crčí voda, rozhodně s nimi nekruťte. Polámali byste citlivá vlákna a velice rychle by ztratily tvar. Ideální je vyprané plavky položit na ručník, opatrně je i s plavkami srolovat a mačkáním ručníku z nich vytlačit přebytečnou vodu. V žádném případě nepoužívejte sušičku a ani je nedávejte na sluníčko. Látka by totiž mohla nepěkně vyblednout a jemná vlákna se začít rozpadat. Košíčky s vycpávkami je potřeba během sušení vytvarovat. 

Zdroj info: www.simplyswim.com , today.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod