Sezona česneku. Kdy jej vytáhnout, sušit a jak nejvhodněji skladovat

 Tipy a inspirace 
27. června 2021 14:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní český česnek by neměl chybět v žádné kuchyni Pixabay
Sezona česneku je tady. Jak jej správně sklidit, sušit a skladovat, abyste si nezničili celou úrodu? Poradíme vám.

Nic naplat, není nad kvalitní český česnek. Proto není divu, že si celá řada lidí tuto oblíbenou zeleninu raději pěstuje na zahrádce. Nicméně klíčem k úspěchu není jenom samotná výsadba, ale důležitá je i sklizeň a především správné usušení a uchování. Pokud to vše zvládnete, vydrží vám česnek až do další úrody. 

Správné načasování

Česnek se obvykle sklízí od začátku června do poloviny srpna. Důležité je správně vystihnout čas, kdy s ním jít ven. Pokud byste jej předčasně sklidili, můžete se ochudit o část výnosu, protože rostlina ještě dává energii zeleným nadzemním částem. Naopak, pokud budete s vyrýváním váhat, palice se vám mohou rozpadat, stonek trhat a sklizeň tak bude pracnější. Jak tedy poznat ten správný čas?

Napoví vám nať

To, že můžete jít s česnekem ven, poznáte poměrně snadno podle stopky. Nechejte na záhonu pár neustřižených česnekových květů. Stopka, na níž se vyvíjí květ, bývá nejprve zkroucená a postupem času se narovnává. Ideální doba pro sklizeň je ve chvíli, kdy je stopka s květem přibližně v pozici 90 stupňů. Existuje také ještě jeden způsob, a to podle slupek. Nepaličáci mají 3-4 slupky, paličáci 4-5 slupek. 

Jak na něj

Vytahování palic není nic složitého, ale určitě na to nedělejte pomocí rukou, ale ideálně nářadím. V každém případě si počkejte na sušší období, kdy je země proschlá a palice půjdou snadněji ven. Na pomoc si vezměte motyku, rýč nebo rycí vidle. Pomocí nářadí palice lehce uvolněte od půdy, povysuňte zeminu a vytáhněte je z ní. Buďte opatrní, protože jakékoliv poškození by mohlo znamenat, že vám začne čensek hnít. Sklizené palice uložte do bedýnky. 

Sušení není žádná věda 

Než začnete česnek používat, je potřeba jej nechat usušit. Rostliny i s natí svažte do otýpek nebo copů zhruba po 15-20 kusech. Poté jej zavěste hlavičkami dolů na místo, kde je teplo a proudí tam vzduch. Vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by jej mohlo poškodit. Máte-li jenom samotné hlavičky, rozložte je na rošty na podlahu. Zhruba po měsíci můžete začít česnek používat. 

Vydrží i rok 

Aby vám česnek opravdu dlouho vydržel zdravý a nezačal například hnít, je potřeba jej správně skladovat. Usušené palice nechejte buď zavěšené, nebo odstřihnte hlavičky od natě, sestříhejte jim zbytky kořínků a uložte do jutového pytle. Ten dejte na dobře větrané místo. Pamatujte si, že česnek potřebuje sucho, proto lednice není vhodným místem. Co dalšího do ledničky ještě nepatří, jsme psali zde.

Zdroj info: www.prozeny.cz , www.allrecipes.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod