Okurka jako pomocník v domácnosti. Na hmyz, čmáranice i skvrny

 Tipy a inspirace 
18. června 2021 09:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Využijte zbytky okurky nebo jen její špičky, které se do salátů nehodí Pixabay
Okurka je nejenom skvělá do salátů, ale také jako pomocník v domácnosti. Že vůbec netušíte, jaká kouzla se s ní dají udělat?

Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité. Pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny. Jejiím velkým kladem je, že obsahuje značné množství draslíku, který přirozeným způsobem odvodňuje organismus. Kromě vitaminů skupiny B, vitaminu E a C obsahuje také enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie, různé parazity a také čistí střeva. Ale mimo to umí být poměrně skvělým pomocníkem při úklidu. Navíc jde o zcela ekologickou pomůcku. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.

Jako impregnátor 

Pokud si potřebujete vyleštit vaše kožené či koženkové boty a nemáte po ruce vhodný prostředek, pak sáhněte po okurce. Jednoduše jí obuv přeleštěte. Obuvi tím vrátíte nejenom lesk, ale navíc na ni vytvoří i neviditelný film, který dokáže odpudit vodu. 

Vyčistí dřez i baterii

Nikoho netěší, když má na dřezu a vodovodní baterii zaschlé kapky od vody. Rychlého a účinného pomocníka najdete v okurce. Stačí s ní dřez a i kohoutky přeleštit a budou zase vypadat jako nové a beze šmouh. Navíc bez rizika poškrábání nebo poničení. A plátkem okury můžete rovnou přeleštit i zrcadla v koupelně. Díky tomu zabráníte jejich opakovanému zamlžování.

Odpudí hmyz

Ač se to bude zdát možná neuvěřitelné, okurka dokáže odpudit otravný hmyz. Stačí ji totiž použít v kombinaci s hliníkem a reakce, kterou vyvolá tato neobvyklá kombinace, bude lepší než jakýkoliv repelent. Okurka s hliníkem totiž vytvoří pach, který vy neucítíte, zatímco hmyz velice dobře. Plátky okurky stačí jen naskládat na hliníkový tácek a nechat jej položený na stole. Takto upravený tácek můžete využít během posezení venku při grilování a podobně. 

Místo gumy

Malé děti mají tendenci realizovat svá dílka na stěnách, samozřejmě k nevůli rodičů. Pokud ale budete mít po ruce salátovou okurku, nemusíte se bát. Slupkou z okurky můžete vygumovat kresby nejenom od křídy, ale také pastelky. O dalších tipech, jak se zbavit nechtěných čmáranic na stěně nebo nábytku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod