Prorůstající plevel mezi dlažbou nikdo nechce. Odstraňte jej rychle a účinně i s kořeny

 Tipy a inspirace 
17. června 2021 09:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plevel je potřeba odstranit i s kořeny Pixabay
Prorůstající plevel mezi dlažbou vždy kazí celkový dojem i té nejkrásnější zahrady. Jak se s tímto zeleným nešvarem vypořádat?

Plevel dokáže využít každou sebemenší skulinku k tomu, aby v ní zakořenil a začal tam růst. Samozřejmě to vše ke zlosti majitelů pozemků. Těm nezbývá nic jiného, než začít jednat a likvidovat jej hned, jak se objeví. Co pomáhá? Možnosti jsou různé.

Ručně

Asi nejpracnější metodou, která však bývá šetrná i vůči přírodě, je klasické ruční vytrhávání. Prostě a jednodušše zaklekněte a pomocí různého zahrádkářského nářadí se jej snažte odstranit. Ideálně v době, kdy plevel ještě nekvete. Eliminujete tím možnost výsevu do okolí. Vzhledem k tomu, že je potřeba plevel vytrhat i s kořeny, což se ne vždy podaří, připravte se na to, že tuto činnost budete muset ještě několkrát zopakovat. Před samotným vytrháváním si ještě místo, kde vám plevel roste, zkropte vodou. Půjde vám to pak lépe. 

S pomocí chemie

Nemáte-li čas a ani chuť hrabat se v hlíně, pak vám nezbude nic jiného, než vzít na pomoc chemii. A nemusí jít nutně hned o herbicidy. Velmi dobře si s plevelem poradí také klasický chlorový čistič. Do kýble nalijte 4 litry vody a 2 decilitry tohoto prostředku a roztok pomocí kartáče nebo metly dobře zapracujte mezi spáry. Kromě chemie můžete zkusit také méně agresivní prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. 

Eko způsoby

Naše babičky lily na plevel také lihový nebo vinný ocet, který rozmíchaly v poměru 3 : 1 s vodou. Roztok dejte do láhve s rozprašovačem a plevel důkladně postříkejte. Postup  můžete ještě po několika dnech zopakovat a do týdne by měly být vidět výsledky. Poměrně účinně funguje také kombinace horké vody a soli, a to v poměru 1 : 2, kterou nalijte do spár. Zhruba do týdne začnou rostliny uvadat. V boji proti mechu a lišejníkům je skvělá modrá skalice. Tu pravidelně aplikujte pomocí postřikovače. A jestli vám nevadí trochu toho nepořádku, nasypejte do spár kukuřičný škrob. Opět zalijte horkou vodou a nechejte působit. Pro zvýšení účinku můžete do vody nasypat i lžíci jedlé sody. Při práci nezapomeňte používat ochranné rukavice a rukám pak dopřejte pořádnou péči. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47