Jak vybrat vhodné závěsy do domu či bytu?

 Tipy a inspirace 
11. listopadu 2018 12:54 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Závěs vždy musí ladit s vybavením Shutterstock
Aby okna nebyla holá a váš byt nevypadal jako kancelář, jsou potřeba závěsy. Na trhu je však k mání spousta druhů, jak se v nich vyznat? A který druh závěsu vybrat, aby se k vám domů hodil? Poradíme!

Nejprve se rozhodněte, jakou částku chcete do závěsů investovat. Také byste měli mít jasno v tom, jestli chcete závěsy jen například v obýváku nebo celém bytě. Teprve pak můžete vymýšlet zbytek.

Zavěšení nad okny

V první řadě budete muset také zvolit, jak chcete mít závěsy nad okny zavěšené. Mají být navlékací nebo budete potřebovat k jejich zavěšení žabky? Podle toho budete nakupovat buď závěsy s takzvaným tunelem, nebo pouze rovnou látku.

Pamatujte také na to, že délka závěsů by měla být alespoň o třetinu širší, než jste naměřili. Co se týče délky, zde opravdu dobře měřte. Chcete mít závěsy jen pod okna nebo až na zem? O tom všem musíte mít předem jasno. 

Druh látky

Zvláštní pozornost je třeba také věnovat druhu látky, ze které závěs bude vyrobený. Na výběr je mnoho druhů. Rozdělit bychom je měli podle toho, zda má být nemačkavá či mačkavá. Průhledná nebo zcela zatemňovací. Každá z nich bude zcela jinak vypadat na okně a také každá z nich bude vyžadovat jinou péči. Co se týče propustnosti, pak do ložnice je vhodná zcela světelně nepropustná látka, obývák pak zase zcela může oživit například jen lehký voál. K novým závěsům se postarejte i o dokonale čistá okna.

Vhodné řasení

Myslet je třeba i na řasení nebo skládání. To se může pohybovat od lehkého navlnění látky až po husté řasení. Zde však myslete na to, že husté řasení je vhodné pouze pro jednobarevnou látku. U pestrobarevné se snažte vlnit co nejméně.

Hra barev

Zde platí přímá úměra – čím méně barev, tím méně přeplácanosti. Na to rozhodně myslete. Se vzory a pestrobarevnými závěsy raději šetřete a snažte se jim vyhýbat. Případně zvolte pestrobarevné například jen do dětského pokoje, kde větší barevnost přeci jen nevadí. U jiných místností však buďte opatrnější a dbejte na to, aby závěsy ladily jak s výmalbou, tak i vybavením.

Alternativy klasických závěsů

Jestliže vám klasické závěsy přijdou příliš obyčejné, pak můžete vyzkoušet i jiné možnosti. Jednou z nich jsou třeba takzvané římské rolety. Ty se hodí téměř do každé místnosti, dokonce i do koupelny. Takový závěs může být vyroben z mnoha druhů materiálů, které závěsovinu dokonale nahradí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve