Máte rádi koření maggi? Můžete si ho snadno vypěstovat i na zahradě

 Exterier 
08. listopadu 2018 11:38 / Marie Popelková
  5
📷
5 fotografií v galerii
Smil vypadá velmi dekorativně Shutterstock
Pokud rádi pěstujete bylinky, můžete si na zahradě zasadit třeba smil italský. Tato bylina pochází z Turecka a přezdívá se jí maggi nebo kari bylinka. Uplatníte ji ovšem nejen v kuchyni.

Smil italský, pokud zrovna nekvete, připomíná svými listy něco mezi levandulí a rozmarýnem. Je to stálezelený polokeř, dorůstá výšky až 60 cm a na šířku může mít až 90 cm. Kvete od léta do podzimu krásnými žlutými kvítky.

Využití smilu

Smil je známá léčivka, ale musí se s ním opatrně. V inhalacích pomáhá při bronchitidě, čaj se užívá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se hodí snítky i květy, jež jsou dobré i jako součást masážních, koupelových či aromaterapeutických olejů s mnoha blahodárnými vlivy na lidský organismus. Rostlina má antibakteriální, antialergický i protizánětlivý účinek. Využívá se při artrididě a revmatismu, dokáže léčit nejrůznější hematomy a jizvy, pomáhá při křečích (zvláště při menstruačních obtížích), podporuje tvorbu žluči, stimuluje činnost jater a uklidňuje při migrénách.

Smil chutná podobně jako kari a hodí se proto využít jej při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. Vždy ale platí, že všeho s mírou. Při vaření stačí použít jen několik lístků nebo malou snítku.

Lidé si na smilu pochutnávají, ale vysoká zvěř ho doslova nesnáší. Pokud tedy máte neoplocenou zahradu a ohraničíte ji rostlinkami smilu, můžeme tím ochránit ostatní rostliny před ožíráním. A ještě jedno praktické využití tato rostlina má - usušené svazečky se vkládají do šatníků, kde odpuzují moly.

Jak smil pěstovat

Nejraději má suchá, slunečná místa s písčitou půdou, která by měla být dobře propustná. Smilu ale nevadí ani kyselejší půdy. Pokud jej vysadíte na záhon nebo do skalky, vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být alespoň 30 cm.

Někdy se doporučuje smil pěstovat raději v květináčích, abyste ho mohli na zimu schovat před mrazem. Odolá totiž teplotám do -10 °C, ale poté promrzají i kořeny a rostlina odumírá. Pří mírnější zimě postačí rostlinky na záhoně přikrýt, ale pokud chcete mít jistotu, měli byste rostlinu dát na zimu do chladnější místnosti v domě.

Zálivku vyžaduje smil pravidelnou, ale mírnou, je totiž velmi háklivý na přemokření, v takovém případě jej totiž napadá plíseň šedá. O nejčastějších chybách při pěstování bylin v domácím prostředí jsme psali zde.

Množení je snadné

Pokud budete chtít smil množit, máte na výběr z celé škály možností – ať už to je pěstování ze semínek, stonkové řízky nebo dělení trsů. Květy i listy je dobré sbírat nejlépe za slunečného dne. Vzhledem k tomu, že rostlina obsahuje silice, je vhodné ji sušit při teplotě maximálně 35 °C.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve