Ukliďte svůj domov pomocí přírodních čisticích prostředků

 Tipy a inspirace 
07. listopadu 2018 13:26 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ocet, olej i éterické oleje jsou cennými pomocníky při domácím úklidu Pixabay
Špinavá okna, zaprášená podlaha, šmouhy, skvrny nebo třeba i ucpaný odpad. Koho by tyto běžné domácí trable netrápily! Naštěstí víme, jak si své bydlení nablýskat, aniž byste k tomu potřebovali horu chemických prostředků.

Konvenční úklidové prostředky jsou plné látek, které prokazatelně škodí našemu zdraví. Přitom takové čističe používáme ve své domácnosti dnes a denně. Dotýkáme se jejich obsahu a přes čich se dostávají do celého našeho těla. A to rozhodně není nic dobrého pro naše zdraví.

Špinavá okna

Téměř už přes ně není vidět ven, stále se ale přemlouváme, že předvánoční úklid je ještě daleko a „takhle to zatím stačí“. Nemusíte však kupovat drahé čisticí prostředky a sedřít u mytí oken svoji duši.

Až budete mít chvíli času, nastrouhejte kousek přírodního mýdla a k němu přidejte vodu a panáka čistého alkoholu. A pusťte se do mytí. Budete překvapeni, jak snadno to půjde. A bez šmouh!

Mastné povrchy

Tím trpí celá kuchyň. A my trpíme s ní. Pokud se chceme mastnoty zbavit, musíme pořizovat spoustu speciálních čističů a stále dokola omývat a omývat. Nakonec pořádně otřít pěnu, zbytky vody a naleštit. Práce na celý den! Zkuste to tentokrát trochu jinak.

Smíchejte dvě polévkové lžíce obyčejného octa, jednu lžíci přírodního tekutého mýdla (nastrouhejte jej a rozpusťte ve vodě) a deset kapek rozmarýnové silice. Tuto směs promíchejte a máte-li možnost, nalijte ji do lahvičky s rozprašovačem. Pak už se můžete pustit do práce. Budete překvapeni, jak rychle mastnota zmizí. 

Naleštěný nábytek

Speciální přípravky na nábytek jsou docela drahé, přitom si snadno doma můžeme vyrobit čistič a leštidlo v jednom. Stačí jen, když smícháme jednu lžíci olivového oleje a čtvrt lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo citronové silice. Směs nalijeme do uzavíratelné lahve a důkladně protřepeme.

Pak po troškách přiléváme na hadřík a leštíme. Tento domácí čistič má tu výhodu, že nádherně voní. A oleje se rozhodně nebojte, mastné fleky po sobě nikde nezanechá. Kožené povrchy zase jednoduše ošetříte a vyčistíte díky dvěma lžícím a dvěma kapkám citronové silice. Promíchejte a pusťte se do práce. 

Naleštěné podlahy

Nejprve zamést nebo vyluxovat, to je jasné. Pak přijde na řadu kýbl a mop. Do vody, kterou běžně do kýble dáváte, však tentokrát přilijte něco jiného, než jste zvyklí. Může to být třeba jeden decilitr aviváže – na zemi se pak bude usazovat méně prachu. Přilijete-li do vody lžíci tekutého přírodního mýdla a 100 mililitrů octa, zbavíte se i těch nejzarytějších nečistot. A když přímo do kýble s vodou nakapete 50 kapek citronové silice, váš byt bude nádherně vonět čistotou. Mimochodem, ocet si poradí s mnoha problémy v domácnosti. Hravě zvládne i špinavou troubu.

Dokonalý koberec

Připravte si dokonalý domácí čistič, který je snad i účinnější než chemické prostředky z obchodu. Nastrouhejte mýdlo a smíchejte jej s teplou vodou a levandulovou silicí. V této směsi rozpusťte trochu jedlé sody. Čistit našlehejte do pěny. Naneste houbičkou a nechte deset minut působit. Pak setřete vlhkým hadříkem, nechte vyschnout a vyluxujte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve