Jak vyčistit troubu bez chemie? Stačí pouze tři ingredience

 Tipy a inspirace 
05. listopadu 2018 16:32 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jde to i bez drahých chemických přípravků Shutterstock
Staré připečené vrstvy a mastné nánosy. To je boj, který musíme občas vydržet. Existují různé přípravky a postupy. My zkusíme ten, který funguje a obejde se bez drahých chemických přípravků.

Když slibujeme vyčistit troubu bez chemie, není to vlastně docela pravda. Ale i doma najdeme velké množství chemických látek, které jsou bezpečné, a přitom účinné na odolnou špínu, připečené vrstvy tuku a další úporné nečistoty.

Co budete potřebovat

Ingredience jsou jednoduché. Budeme potřebovat jedlou sodu, citronovou šťávu a ocet. Samozřejmě se vám bude hodit nějaký hadřík, houbička a kartáček. Velmi vše usnadní rozprašovač, kterým budete aplikovat ocet. Na odstraňování větších vrstev nečistoty pak s výhodou použijete nějakou tvrdší plastovou stěrku. Pak už stačí jen trocha času při aplikaci a trpělivost, abyste tento šetrný, ale účinný prostředek nechali působit.

Postup

Do jedlé sody dejte tolik citronové šťávy, aby vznikla kaše, kterou lze rozetřít po špinavém povrchu trouby a skla. Na nanášení se hodí třeba kartáček, ale můžete zvolit i jiný způsob. Jakmile je povrch potřen směsí sody a citronu, máte volno. Přípravek totiž musí působit zhruba 12 hodin. Potom dejte ocet do rozprašovače a postříkejte celý vnitřek trouby, kam jste nanesli předtím čistící kaši. Vše začne pěnit. Nechte chvíli reagovat a pak začněte stírat vše hadříkem či silnější vrstvy plastovou škrabkou.

Čerstvá mastnota

Nemusíte ale čekat, až se vám v troubě opět vytvoří pohroma, kterou jste pracně podle předchozího postupu odstranili. Stačí, když si osvojíte jednoduchý zvyk po ukončení pečení. Do malého pekáčku dáte vodu s citronovou šťávou a vložíte do ještě horké trouby. Nechte vzniklou páru působit v troubě alespoň 15 minut. Počkejte, až trouba poněkud zchladne a celý vnitřek vytřete hadříkem. Uchováte si čistotu a nebudete se muset trápit s náročným čištěním. Citron je mocný pomocník, přečtěte si i další zajímavé tipy a budete se možná divit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47