Zbavte svá kuchyňská prkénka nebezpečných bakterií. Poradíme, jak je důkladně vyčistit

 Tipy a inspirace 
31. října 2018 07:55 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na kuchyňském prkénku je více bakterií než na záchodovém Shutterstock
Pokud máte doma plastové prkénko na krájení, můžete ho jednou za čas pořádně umýt třeba v myčce na nádobí. To s dřevěným prkénkem je to o něco složitější. Přitom pravidelná péče je více než nutná. Je totiž dokázáno, že na kuchyňském prkénku je více bakterií než na tom záchodovém.

Ideální je, pokud používáte jiné prkénko na maso a jiné na zeleninu. I tak je ale potřeba dřevěné prkénko pravidelně čistit. Bakterie z masa či zeleniny se totiž v této nenápadné kuchyňské pomůcce silně drží a hlavně vesele množí. Takže pokud nechcete řešit infekční onemocnění způsobené listerií či salmonelou, na čistotu prkénka se pečlivě zaměřte.

Dobrou zprávou je, že na důkladné vyčištění dřevěného prkénka vám obvykle postačí jen suroviny, které má každý běžně doma. A pamatujte, že časté mytí dřevěných prkének jen vodou a běžným saponátem nic dobrého nepřináší. Tato kombinace totiž oslabí povrch dřeva a prkénko bude podstatně méně odolné vůči ostrým předmětům, například nožům.

Všemocná sůl

V posledních letech se hodně mluví o tom, že by lidé měli omezit sůl v pokrmech. To ale neznamená, že nemůžete pomocí soli vyčistit třeba právě dřevěné prkénko. Stačí jej potřít vlhkým hadříkem namočeným v soli a prkénko okamžitě krásně zesvětlí. Pokud navíc sůl s vodou necháte na prkénku pár minut působit a pak jej spláchnete horkou vodou, zaručeně se zbavíte všech nežádoucích pachů.

Silný ocet

Povrch prkénka je s každým použitím vystaven nožům, vodě a dalším okolním faktorům. Nezapomeňte jej pravidelně dezinfikovat, resp. alespoň otřít hadříkem namočeným do octa. Ten je účinným prostředkem proti mnoha různým škodlivým bakteriím. Směs jedlé sody a bílého octa navíc dokáže prkénka zbavit nasáklých pachů.

Peroxid není jen na vlasy

V dobách dávno minulých se peroxid vodíku běžně využíval k domácímu zesvětlování vlasů. Tuto látku však můžete využít i jako velmi spolehlivého zabijáka bakterií. Nejprve prkénko vydezinfikujte pomocí octa a pak dřevo potřete právě peroxidem vodíku. Po bakteriích nebude ani památka.

Čerstvý citron

Dřevěná prkénka také do sebe vážou nejrůznější pachy. Na zápach masa, zeleniny, ale i česneku nebo ryb můžete použít třeba čerstvý citron. Stačí jej rozkrojit napůl a povrh krájecí desky jím několikrát přetřít. O tom, na jakém prkénku se vám bude nejlépe krájet, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve