Tři skvělé tipy, které vám při úklidu či praní usnadní život. Nestojí nic a perfektně fungují

 Tipy a inspirace 
05. listopadu 2018 10:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobré nápady dokáží usnadnit i těžký úklid Depositphotos
Existuje mnoho návodů, jak si doma usnadnit úklid nebo jak si vyrobit domácí čističe čehokoliv. Vybrali jse pro vás tři zajímavé nápady, které vás možná ohromí.

Formičky na pečení

Už brzy budete opět potřebovat formičky na pečení vánočního cukroví. Pokud máte doma nějaké historické kousky po své matce či babičce, asi každoročně řešíte, jak je před samotným pečením dobře vyčistit. Existuje jeden velmi účinný trik, který navíc stojí minimum peněz. A vaše formičky budou zářit jako nové.

Co budete potřebovat

  • vodu
  • kypřící prášek do pečiva

Jak na to

Stačí dát formičky na sporák do hrnce s vodou. Jakmile začne voda vřít, přisypejte do ní 3 lžíce kypřícího prášku do pečiva a ještě nechte asi 2 minuty probublávat. Pak hrnec z plotny odstavte, ale formičky ještě nechejte ve vodě nejméně 5 až 6 hodin, ideálně i celou noc. Poté stačí opláchnout a osušit.

Měkké a voňavé ručníky

Toužíte po jemných a měkkých ručnících, ale nechce se vám používat klasická aviváž? Někdo běžnou aviváž nahrazuje octem, existuje ale ještě jedno řešení. A to prý strčí do kapsy nejen běžnou aviváž, ale i ocet. O škodlivosti klasické aviváže jsme psali zde

Co budete potřebovat

  • vlažnou vodu
  • kyselinu citronovou
  • pár kapek vonného oleje s vaší oblíbenou vůní

Jak na to

Do litru vlažné vody přisypejte 80 až 100 gramů kyseliny citronové a přidejte pár kapek vonného oleje. Vše dobře promíchejte a dávkujte jako běžnou aviváž. Tato směs vám nejen oživí vlákna ručníků a utěrek, ale zároveň získáte perfektní změkčovač vody, dezinfekční prostředek pro prádlo i pračku, účinný prostředek pro likvidaci vodního kamene a bezkonkurenční zbraň proti plísni - zmizí i z gumového těsnění kolem bubnu pračky.

Zářivě čistá trouba

Stačí drobná nehoda a trouba je hned špinavá. Zapečené zbytky jídla a mastnota jdou ale dolů jen velmi těžko. Můžete ovšem vyzkoušet jeden osvědčený fígl. Čištění trouby je díky němu doslova hračka.

Co budete potřebovat

  • 150 ml vlažné vody
  • 2 až 3 balíčky prášku do pečiva
  • keramickou mísu na pečení
  • trochu octa

Jak na to

Všechny ingredience smíchejte v míse a tu pak dejte do trouby zapnuté na 100 stupňů Celsia. Nechejte působit 30 až 45 minut a nakonec jen lehce setřete veškerou špínu ze stěn trouby. Směs vše perfektně změkčí, takže odsranění špíny nebude vyžadovat žádné namáhavé drhnutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve