Vyberte si tu nejlepší pánev pro vás. Víme, jak na to
Pánvičky patří k těm nejvíce používanému kuchyňskému nádobí. Proto i jejich nákupu je vhodné věnovat určitý čas, abyste si vybrali přesně takové, které vyhovují vašim představám a očekáváním. Jaké typy se však hodí k přípravě jakých pokrmů a hlavně jaký materiál je pro vás ten nejvhodnější?
Klasická a hluboká
Na trhu je celá řada pánví různých velikostí i hloubek. Co by vám doma určitě nemělo chybět, to je klasická a hluboká pánev. Klasickou můžete využít na smažení masa či zeleniny, protože umí rozvést teplo rovnoměrně po celé své šířce. V hluboké pánvi zase můžete pohodlně připravovat různé směsi zeleniny či masa s omáčkami, aniž byste se museli obávat, že polovina obsahu se vám vylije ven.
Multifunkční wok
Samostatnou kapitolu tvoří pánve wok, které jsou velice oblíbené pro přípravu asijských jídel. Tím, že má tato pánev užší dno a vysoké stěny, umožňuje při vaření jednotlivé složky promíchávat tak, aniž by vypadly z pánve ven. Navíc tent odruh pánve je vhodný také pro pražení oříšků nebo pop-cornu.
Nejenom lívance a palačinky
Další skupinu tvoří speciální pánve jako grilovací, lívanečník či pánev na palačinky. Typické pro grilovací pánev je vroubkovaný povrch, díky němuž se připravovaný pokrm nepřichytí. Počítejte však s tím, že tyto pánve bývají poněkud těžší než klasické, a to díky speciálnímu materiálu, ze kterého jsou vyráběny. Oproti tomu jsou pánve na palačinky nejenom lehčí, ale také mnohem nižší. Díky tomu se vám bude snadněji těsto obracet. Lívanečník můžete zase využít nejenom pro přípravu lívanců, ale také bramboráčků či volského oka.
Na velikosti záleží
Pánve lze koupit v různých velikostech, a to od 24 cm až do 40 cm. Hlavním vodítkem by pro vás mělo být, pro kolik lidí v rodině jídlo připravujete a jaké pokrmy. Pokud jste početná rodina, určitě berte ty největší, vaříte-li pouze pro sebe nebo pro dva, pak vám postačí menší pánvička.
Titan, hliník měď či keramiku?
Ten nejdůležitější faktor při výběru pánve je určitě materiál, z něhož je vyrobena. Vybírat můžete z těchto povrchů: litinový, teflonový, keramický, nerezový, hliníkový, měděný a titanový. Každý z nich má své výhody i nevýhody.
Litina
Litinové či titanové pánve jsou skvěle nepřilnavé, navíc výborně rozvádí teplo. Jejich nevýhodou je však větší hmotnost a vyšší cena.
Hliník
Hliníkové pánve jsou zase velmi lehké a za velmi přijatelnou cenu. Jejich nevýhodou bývá to, že se snadněji poškrábou, proto nejsou vhodné pro mytí v myčce.
Keramika a teflon
Oba dva druhy materiálů jsou vhodné pro přípravu jídel při nižších teplotách. Keramické pánve mají nižší přilnavost a u teflonových pánví zase hrozí, že se vlivem vysokých teplot začne uvolňovat teflon z vrchní vrstvy. Oba dva druhy materiálů se navíc nemusejí s myčkou, v níž se rychle opotřebovávají.
Měď
V neposlední řadě nelze opomenout měď. Ta spojuje v sobě vše, co každý kuchař při přípravě pokrmů vyhledává. Je nepřilnavá, rovnoměrně vodí teplo, zdravotně nezávadná a především elegantní. Jediným minusem je vysoká cena a také údržba, protože měď je potřeba pravidelně leštit, aby si uchovala svou barvu a nezačala korodovat. Jak nejrychleji a šetrně vyčistit zažranou špínu na pánvi? Psali jsme zde.