Co a jaká místa je nutné v domácnosti uklízet téměř každý den?

 Tipy a inspirace 
13. května 2019 10:17 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Na kuchyňské lince se rychle množí bakterie z jídla  Shutterstock
Pro spoustu lidí není uklízení oblíbená činnost, bohužel je ale potřebná. Žít ve špíně se nechce pravděpodobně nikomu, naopak v čistém a voňavém prostředí se všem existuje mnohem lépe. Co je potřeba uklízet každý den?

Uklízení pochopitelně nechcete věnovat všechen svůj volný čas, ale některé věci či povrchy se vyplatí umývat častěji. Kuchyň s koupelnou jsou dvě nejšpinavější místnosti v domě. Bakteriím se nejlépe daří ve zbytcích jídla a vlhkém prostředí.

Mytí kuchyňské linky

Kuchyňskou linku používáte patrně denně. Všichni členové domácnosti si na ní připravují něco k snědku. Po každé přípravě byste linku měli vydrhnout, aby na ní nezůstávaly bakterie z jídla, které se množí rychle. Večer, když už víte, že si na kuchyňské lince nikdo nebude nic připravovat, ji umyjte celou.  

Nezanedbávejte sporák a umyvadlo. Dřez umístěný v lince byste měli i vydezinfikovat, protože tam myjete nádobí a bakterie se tam množí nejvíce. Pokud tuto proceduru každý den nestihnete, tak se patrně svět nezboří, ale špinavé nádobí byste tam přes noc nechávat neměli.  

Vysávání podlahy

Na podlaze se každý den usazují nečistoty v podobě prachu, vlasů a drobků. Na první pohled vám možná po jednom dni nebude připadat zem špinavá, ale opravdu je. Stačí se na ni důkladně podívat a uvidíte částečky nečistot společně s vlasy.

Když vás žije v jedné domácnosti více, tím spíše byste měli vysávat či alespoň zametat podlahu každý den. Pokud vám po ní lezou malé děti, hodilo by se vysát spíše dvakrát denně. To už však záleží na tom, v jakém prostředí žijete. Ve velkých městech se práší nejvíce.

Mytí podlahy

Mýt podlahu nemusíte striktně každý den, ale alespoň obden. Pokud doma máte malé děti, bylo by lepší, tuto činnost dělat denně, protože se po ní plazí. Když nestihnete umýt podlahu v celém domě, stačí, když se vrhnete na kuchyň, koupelnu a případně dětský pokojík.

Na podlahu raději nepoužívejte Savo, které je agresivní, ale spíše jiné přípravky. Můžete ji vyčistit i octovou vodou, která funguje jako dobrá dezinfekce.

Měňte často ručníky

V koupelně je velmi vlhko a kvůli tomu se tam rychle množí bakterie. Pokud vás žije v jedné domácnosti více, vyměňujte ručníky u umyvadla zhruba každý druhý den. Ručníky, kterými si utíráte celé tělo, vystřídejte nejpozději po jednom týdnu. O tom, jak docílit toho, aby byly vaše ručníky dlouho hebké, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47