Rádi si doma zapalujete svíčky? Některé mohou být i zdraví škodlivé

 Interier 
11. května 2019 08:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vonné svíčky dokáží zútulnit domov a navodit klidnou atmosféru Depositphotos
Také milujete vůni aromatických svíček? Buďte při jejich výběru opatrní. Některé svíčky mohou být dokonce škodlivější než kouření cigaret. Poradíme vám, podle čeho to poznáte.

Pohled do plápolajícího ohně uklidňuje a dokáže zahnat stres. Když zrovna nemůžeme mít krb, rádi si dopřejeme alespoň svíčku nebo celou jejich sadu. Na trhu je jich celá řada, v různých cenových relacích. Ale výše ceny není rozhodně to pravé kriterium, které by vám mělo říci, zda je svíčka skutečně kvalitní. Rozhodující jsou zcela jiné věci.

Čtěte složení

Nejdůležitější je, z čeho jsou svíčky vyrobené a z jakého materiálu je jejich knot. Vybírejte takové, jejichž hlavní složkou je sojový, palmový nebo včelí vosk. Určitě neberte takové, které jsou z parafínu. Ten se totiž získává pomocí rafinace surové ropy. Hořením takové svíčky se uvolňuje do vzduchu benzen a oxid uhličitý, což při dlouhodobém dýchání zdraví rozhodně neprospívá. Svíčky ze sójového a včelího vosku jsou naopak neškodné, navíc vydrží až o 50 % déle než klasické.

Karcinogenní esence

Další složkou je vonná esence. Bohužel, některé z nich mohou uvolňovat karcinogenní látky, třeba formaldehyd a benzen. Ideální je, pokud si svíčku vyrobíte sami doma, třeba medovou, jejíž postup na výrobu jsme psali zde. U kupovaných si dejte na ty nekvalitní opravdu pozor. Chcete-li mít jistotu, kupujte výhradně vonné svíce označené evropskou značkou kvality (Quality Mark Candles). A pokud máte doma astmatika nebo alergika, raději se vonným esencím všeho druhu vyhněte úplně. I látky přirozeného původu mohou alergizovat a dráždit.

Správné zacházení je základ

Velmi důležité také je, jak s vonnou svíčkou zacházíte. Jednak to ovlivňje délku hoření, a také její kvalitu. Ze všeho nejdůležitější je knot. Snažte se ho udržovat v délce 3 - 5 milimetrů, a to i před prvním zapálením. Nejrovnoměrněji vypálíte vonnou svíčku, aniž by se v ní udělal "tunel" tak, že necháte vždy rozpustit vosk až ke kraji sklenice. Tak se z vosku vytvoří hladina, která uvolňuje vůni nejintenzivněji, a svíčka se nespotřebuje tak rychle. Pokud se objeví kouř nebo černá houbička na konci knotu, sfoukněte plamínek, zastřihněte knot, odstraňte spálené zbytky, a teprve pak svíčku zase zapalte. Není dobré svíčku pálit déle než čtyři hodiny v kuse. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47