Myčky jsou čím dál dokonalejší. Existují i takové, které ocení lidé s bolavými zády

 Technika 
11. května 2019 17:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Myčky jsou velkými pomocníky Depositphotos
Myčka nádobí je spotřebič, který vám usnadní spoustu práce, času i peněz. Aby ve vaší domácnosti sloužil opravdu dobře, je nutné si vybrat správný typ. Nezáleží totiž jen na rozměrech, v potaz je třeba vzít daleko více věcí. Moderní myčky totiž modely vyráběné před lety strčí v mnohém do kapsy.

V obecné rovině musíte ze všeho nejdříve vědět, zda chcete myčku plně integrovanou, tedy vestavnou, nebo s viditelným ovládacím panelem. Co se týká šířky, jsou k dostání menší (45 cm) nebo větší (60 cm), a myčky se od sebe liší také výbavou a v neposlední řadě i cenou.

Na detailech záleží

Je nutné si ujasnit, jak si užívání myčky představujete. Kolik je v domácnosti lidí, zda máte dostatek místa na umístění široké či úzké myčky. Jestli požadujete, aby v myčce byla příborová zásuvka, nebo jen košík na příbory, zda trváte na nízké spotřebě vody a zejména elektrické energie, a mnoho dalších detailů, které mohou z myčky udělat jednoho z nejlepších pomocníků v domácnosti.

Širší myčka je praktičtější

Pokud je to jen trochu možné, doporučují odborníci myčky šíře 60 cm. Nejen, že se do nich vejde více nádobí (12 - 18 sad), ale oproti úzké myčce spotřebujete na umytí stejného množství nádobí méně mycích prostředků, vody i elektrické energie. Téměř všechny modely šíře 60 cm mají buď možnost poloviční náplně, nebo senzory, které regulují teplotu vody, množství použitého mycího prostředku dle zašpinění a množství nádobí. Na široké myčky je poskytováno mnohem více slev a je mnohem větší výběr od lenějších méně vybavených modelů až po luxusně vybavené myčky.

Myčky šíře 45 cm jsou určeny hlavně do malých domácností nebo do velmi malých kuchyní. Jejich výbava je podobná širokým myčkám.

Každý typ má své výhody i nevýhody

Musíte se také rozhodnout, zda myčka bude plně vestavěná - plně integrovaná, nebo s viditelným panelem. Obě varianty mají své plusy a mínusy. Myčky s ovládacím panelem mají tu výhodu, že můžete na displeji sledovat, jaký program jste navolili či jak dlouho bude ještě myčka umývat. Součástí ovládacího panelu je i úchyt. Naproti tomu jsou myčky plně integrované zcela skryty, takže se panel nešpiní, myčky jsou vybaveny světelným paprskem na podlahu, takže vidíte zda je myčka ještě v chodu, nebo již domyla. U více vybavených modelů se na podlahu promítá čas do konce mytí, takže přehled máte i u těchto myček.

Vychytávky i pro bolavá záda

Vnitřní výbava myček se liší model od modelu. Velmi žádané jsou myčky s příborovou zásuvkou. Příborová zásuvka je umístěna v nejvyšším patře myčky, Díky tomu je ve spodním koši více místa. Příbory jsou jednotlivě rozloženy v příborové zásuvce, takže jsou lépe umyté a usušené. Do horní zásuvky se vejdou například i mokka hrníčky nebo jiné menší předměty. Výškově nastavitelný horní koš je již téměř samozřejmostí. Skvělé jsou myčky se satelitním ostřikovacím ramenem. A pokud máte problém se zády, přijdou vám vhod myčky se spodním košem, který se automaticky zvedá do úrovně vyššího koše.

Energetická spotřeba

Velký důraz kladou zákazníci na nízkou energetickou spotřebu. Nejprodávanější jsou myčky A++. Ty mají vynikající poměr cena/výkon. Na trhu jsou však ještě úspornější modely s A+++, které se v poslední době stávají hitem. Neméně důležitá je i hlučnost myček. Ty nejtišší mají hlučnost pouze 39 dB a noční program má dokonce jen 37 dB, takže o myčce ani nebudete vědět. O tipech, jak nádobí v myčce mývat, aby nebylo zašedlé, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008