Údržbu si zaslouží i vaši pomocníci. Víte jak pečovat o mop, hadr či smeták?

 Tipy a inspirace 
19. května 2019 19:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
V těchto pomocnících se ukrývá spousta špíny, mastnoty a bakterií Shutterstock
Během domácího úklidu používáte celou řadu pomocníků. Víte však, jak o ně správně pečovat, aby vám stále kvalitně sloužili?

Vysavač, mop, smeták, hadry, prachovka. Tyto věci jsou nejčastěji používané při běžném úklidu. Ale jenom tehdy, pokud se o ně jejich majitel dobře stará. V opačném případě mohou nadělat více škody než užitku. Každá z výše jmenovaných věcí je totiž po úklidu plná prachu, špíny, mastnosty a především bakterií. Na co je tedy potřeba dbát?

Péče o vysavač

Ať už používáte sáčkový či bezsáčkový vysavač, je nutné jeho nádrž pravidelně vyčistit od různých drobků, vlasů a následně ji propláchnout nejlépe horkou vodou. Kontrolujte také sací hubici a nádstavce, zda v nich neulpěla nějaká větši nečistota, která by bránila důkladnému vysávání. Zapomínat byste neměli ani na filtry. I ty je nutné čas od času vyměnit nebo alespoň důkladně vyčistit. Mějte na paměti, že čím lépe se staráte o svůj vysavač, tím déle a dobře vám bude sloužit. 

Mopy lze i vyprat

Pravidelnou údržbu si také žádají násady na mop. Bavlněné a mikrovláknové hadry jednoduše můžete hodit do pračky. Houbové hlavice se perou rovněž ručně s použitím mycího přípravku. Hlavici, která je napevno, vyperte v horké vodě ručně a nechte důkladně uschnout. Nikdy, ale opravu nikdy neschovávejte do komory či skříně mop, který je ještě mokrý. Jednak vám může hadra zplesnivet a hlavně je ideální živnou půdou pro bakterie.

Vypraště smeták

Zametete a smeták jde do kouta tam, kde byl? Chyba. I o tohoto pomocníka je potřeba pravidelně pečovat. Když jej otočíte vzhůru nohama, zjistíte, kolik je v něm usazeno špíny a prachu. Jednoduše ji vysajte, pak smeták namočte do kbelíku s horkou vodou a mycím přípravkem. Na závěr vše spláchněte proudem čisté vody a nechte smeták někde zavěšený štětinami dolů.

Houby do mikrovlnky

Hadry a houbičky byste měli po každém úklidu vždy vyprat. A co se týče mycích houbiček, máme pro vás skvělý tip. Nejprve je vyperte v horké vodě s mycím přípravkem a dejte je na půl minuty do mikrovlné trouby. Tím zničíte takřka všechny bakterie. A mikrovlnka toho umí ještě mnohem více. Další tipy, jak ji využít nejenom pro ohřev jídla, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve