Podlaha je základ pořádného bydlení. Zvolte si tu nejlepší

 Rekonstrukce 
03. listopadu 2018 17:29 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyberte si tu nejlepší podlahu do vašeho bytu Shutterstock
Máte doma zatopeno, ale nohy stále studené a necítíte se dobře? Možná je na čase zamyslet se nad tím, po čem doma vlastně chodíte a jestli by si to nezasloužilo renovaci. Co říkáte?

Ne nadarmo se říká, že dobře udělaná podlaha je základem příjemného bydlení. Jak je nám zima od nohou a necítíme se komfortně, vždycky budeme mít pocit, že nám „něco“ chybí. Máme pro vás rady, jak si zařídit příjemnější bydlení.

Výběr správného materiálu

Ty tam jsou doby, kdy byl na výběr buď koberec, nebo linoleum. I když tyto dvě varianty stále k dispozici máme, můžeme vybírat i z dalších podlahových možností. V každém případě je nutné myslet na to, aby nám bylo dobře a teplo.

Také, aby se nám dobře chodilo. Jako nejvhodnější materiál se proto jeví klasické dřevo. Máte-li doma parkety, máte napůl vyhráno. Dřevo jako materiál pro podlahu je to nejlepší. Pokud jsou již parkety staré, pak je možné popřemýšlet o jejich renovaci, v žádném případě se jich však nezbavujte a nevyměňujte za jiný materiál.

Studená dlažba

V dalších případě pak zvolte, co vlastně doma na zemi chcete mít. Často se využívá dlažba. Je rychle položená, zvládne to i průměrně šikovný řemeslník a jde o relativně levnou záležitost. Problém však nastává v zimě, kdy dlažba prochladne a bez silných ponožek nebo pořádných domácích trepek se silnou podrážkou bychom umrzli.

Jestli se vám však tento druh podlahové krytiny líbí a rádi byste ji zvolili, pak rozhodně popřemýšlejte o tom, zda by nestálo za to investovat ještě do podlahového vytápění. V tom případě je pak dlažba dobrou volbou. K jejím plusům lze rozhodně přičíst i to, že se snadno udržuje a není s ní žádná větší práce. A navíc se tolik neopotřebovává.

Chlupatý koberec

Kdo není zastáncem dlažby, pak se jistě raději přikloní ke koberci. Ten má však tu nevýhodu, že je nutné o něj často pečovat a udržovat jej. Navíc, máte-li v bytě alergika, jde o tu nejméně vhodnou podlahovou krytinu, kterou můžete zvolit. Jestliže i v takovém případě však po koberci toužíte, pak volte spíše takzvaně zátěžový.

Chlupaté koberce či ty s dlouhým vlasem v sobě ukrývají spoustu prachu, který na nich snadno uplívá. A není jednoduché je pořádně vyčistit. Je však pravdou, že v případě koberce jde o příjemné zateplení celého bytu či domu.

Ostatní podlahové krytiny

Zvolit můžete pochopitelně i linoleum. Je sice považováno všeobecně za zastaralý materiál. Ale nenechte se mýlit, není to tak docela pravda. Dnešní linolea se vyrábějí pevnější a silnější. Naopak tedy mohou být ještě lepším izolantem, než je běžná plovoucí podlaha. Dobře se udržují, jsou měkké a příjemné na chůzi. Velkou výhodou je i to, že linoleum je vcelku levnou záležitostí. Také byste měli vědět, která krytina se hodí do které místnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47