Omyvatelná barva na zeď vydrží i skvrny od oleje

 Rekonstrukce 
16. února 2022 15:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Omyvatelné barvy se hodí tam, kde hrozí vysoké riziko ušpinění zdi Pixabay
Omyvatelné barvy jsou sice drahé, ale na druhou stranu je oceníte v případě, že máte děti nebo zvířata. Na jakém principu fungují a kam se hodí?

Možná, že si říkáte, že je nejvyšší čas vymalovat interiér. Než se do toho pustíte, měli byste rozhodně popřemýšlet nad pořízením omyvatelných barev na zeď. Sice je pravda, že jejich pořizovací cena je o něco vyšší, ale na druhou stranu tím získáte malbu, která se snadno nanáší a především se dobře udržuje.

Omyvatelná versus otěruvzdorná 

Pokud se vydáte do obchodu s barvami, můžete také narazit na otěruvzdornou barvu. Pozor, to není to samé jako omyvatelná. Otěruvzdorná totiž není odolná proti omytí, ale proti tomu, abyste si při styku s ní neušpinili oblečení. To znamená, že pokud se opřete o bílou stěnu v černém oblečení, neměl by vám na něm zůstat bílý flek. Zde samozřejmě záleží nejvíce na kvalitě dané barvy.

Kam s omyvatelnou

Vzhledem k vyšší pořizovací ceně omyvatelných barev je určitě vhodné použít je do místností, které mají tendenci se častěji ušpinit. Nejčastěji najdou uplatnění v kuchyni, kde můžete i skvrny od oleje či omáček otřít vlhkou houbou s trochou saponátu a máte hotovo. Stejně tak se hodí i do jídelny, dětského pokoje, ale třeba i předsíně. Náchylná místa na znečištění jsou ta, kde se opíráte třeba hlavou, nebo hledáte vypínače, ale i nad sedačkou či postel s nižší opěrkou. Nebojte se také kombinovat omyvatelnou barvu s otěruvzdornou. V míchárně barev vám dokáží udělat zcela totožné odstíny od obou.

Péče o omyvatelné zdi

Péče o omyvatelné zdi je podobná jako o kterékoliv jiné. V první řadě byste čas od času měli zdi omést od usazeného prachu. V opačném případě zdi tmavnou, tvoří se pavučiny a prach v místnosti vdechujete. Špinavá místa můžete u omyvatelných stěn očistit vlhkou houbičkou s trochou saponátu a krouživými pohyby zeď omyjte. Skvrny na otěruvzdorných stěnách můžete zkusit očistit lehce navlhčenou houbičkou. Pamatujte si však - žádné drhnutí, a to ani u omyvatelných barev!

Aplikace nové vrstvy

U omyvatelných barev tkví nevýhoda v tom, že pokud se po čase rozhodnete zase vymalovat, běžná barva vám na ni nechytne. Jedinou možnosti je použít stejnou barvu, která je s tou původní kompaktní, tedy značku a odstín dané barvy, zejména pro opravu poškozených částí. Chcete-li přesto nanést klasickou malbu, je nutné omyvatelnou barvu seškrábat a podklad ještě předtím napenetrovat. Jak to správně udělat se dočtete zde.

Bezbarvý lak

Chcete si doma udělat z obyčejné stěny omyvatelnou? Nemusíte kvůli tomu znovu malovat. Stačí si koupit bezbarvý lak na stěny a tím přetřít prakticky jakoukoliv stěnu v domácnosti. A několik dalších let opravdu již nemusíte malovat.

Zdroj: bydleme.cz, montopinturas.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47