Ne všechny druhy zeleniny lze předpěstovat doma za oknem. Některé musejí jít rovnou do záhonu

 Exterier 
07. února 2022 09:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každou zeleninu se vyplatí předpěstovat doma v teple Depositphotos
V únoru je ideální čas na to si pomalu předpěstovat na okenním parapetu některé druhy zeleniny. Ale pozor! Jsou i takové druhy, kterým tento způsob vůbec nevyhovuje a je třeba počkat až na dobu, kdy budete moci semínka dát rovnou ven do záhonu.

Je dobré vědět, které druhy rostlin se pro vnitřní předpěstování nehodí. Už jen proto, že byste mohli kvůli neznalosti zcela zbytečně zabírat na okně místo druhům, kterým to tam svědčí. O tom, že vám z nich nevyrostou žádné extra plody, ani nemluvě.

Mrkev

Mrkev je zelenina, kterou je třeba vysadit rovnou do záhonu. Je to proto, že má dlouhé kořeny. Navíc vyloženě nesnáší přesazování. Pokud byste ji tedy pěstovali nejprve doma a pak ji dali do záhonu, riskovali byste, že vám rostlinka uhyne. A pokud by se mrkev přeci jen chytla, hrozilo by, že vám z ní vyrostou postižené kusy. Vhodný čas k venkovnímu vysévání mrkve je březen až duben.

Ředkvičky

Ani s ředkvičkami to doma za oknem zrovna nevyhrajete. Rostou příliš rychle, takže je rozumnější ještě chvíli počkat a pak dát semínka rovnou do záhonku. Navíc ředkvičky mají velmi jemné kořínky, takže byste mohli rostlinky při přesazování poškodit. V horším případě by se sazeničky venku neujaly, nebo byste jim prodloužili dobu růstu. Do skleníku lze ředkvičky vysadit od poloviny února, do volné půdy pak zhruba od dubna.

Tuřín

Mezi další zeleninu, která nesnáší přesazování, patří také tuřín. Při přemisťování ven byste tuřínu mohli snadno poškodit kořeny. Vystresovaná rostlina by pak reagovala zpomalením růstu. Proto ani tuto zeleninu není vhodné předpěstovávat doma za oknem. Ven můžete zasadit tuřín v době od března do dubna.

Kopr

Na zahrádkách se často objevuje kopr, ani ten ale není vhodný pro předpěstování ve vniřním prostoru. Podobně jako mrkev má dlouhé kořeny a manipulace při přesazování je komplikovaná. Raději počkejte do dubna a vysejte kopr rovnou na vybrané venkovní stanoviště.

Cuketa

Cuketa patří mezi ty speciální kousky zeleniny, které rostou velice rychle a produkují hodně plodů za velmi krátkou dobu. Zároveň je její přenos trochu náročnější, což je hlavní důvod, proč byste ji měli sadit rovnou ven. Při přenosu by navíc mohlo dojít k tomu, že by začala být více náchylná na choroby a škůdce. Ideální dobou pro výsadbu cuket je květen až červen.

Hrášek a fazole

Také hrášku se bude lépe dařit, pokud ho vysejete rovnou ven. A nemusíte čekat ani moc dlouho. Není totiž náročný na teploty, a tak jej můžete vysait ven už v polovině dubna. Fazole lze zasadit ven až od poloviny května, ale vyplatí se raději počkat. Špatně totiž snášejí změnu stanoviště a po přesazení by se vám rovněž nemusely ujmout.

Zdroj: wholenewmom.com, gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve